NOUL PAPĂ: Fum negru la Vatican. Prima zi a întrunirii Conclavului s-a încheiat fără rezultat. Votul pentru un nou papă va fi reluat miercuri

Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi, în Capela Sixtină de la Vatican. Fum negru a ieşit, marţi seară, pe coşul Capelei Sixtine, indicând că votul cardinalilor reuniţi în Conclav nu a dus la alegerea unui papă.

Urmărește
2560 afișări
Imaginea articolului NOUL PAPĂ: Fum negru la Vatican. Prima zi a întrunirii Conclavului s-a încheiat fără rezultat. Votul pentru un nou papă va fi reluat miercuri

NOUL PAPĂ: Fum negru la Vatican. Prima zi a întrunirii Conclavului s-a încheiat fără rezultat. Votul pentru un nou papă va fi reluat miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 20:40 Pe coşul Capelei Sixtine din Vatican iese fum negru. Acest semn denotă că un nou papă nu a fost încă ales

Fumul negru a început să iasă pe coşul Capelei Sixtine la ora 19.40 (20.40, ora României), semnalând că prima zi a Conclavului s-a încheiat fără alegerea unui papă.

Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi după-amiază, în Capela Sixtină de la Vatican.

Cei 115 cardinali electori vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Era puţin probabil ca votul de astăzi să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor. Pentru a fi ales papă, un candidat trebuie să primească două-treimi din voturi, adică 77.

Fumul de culoare albă va indica alegerea viitorului papă. Votul va continua miercuri.

UPDATE 18:30 Cei 115 cardinali electori au depus jurământul de păstrare a secretului pe durata Conclavului

Cei 115 cardinali electori au depus jurământul de păstrare a secretului votului pe durata Conclavului, care a început marţi după-amiază în Capela Sixtină, relatează presa italiană.

Depunerea jurământului se face în limba latină, pe Sfânta Evanghelie.

UPDATE 18:15 - Casele de pariuri îl consideră favorit pe Angelo Scola pentru postul de papă

Italianul Angelo Scola este favorit pentru a deveni următorul papă, urmat de ghanezul Peter Turkson şi brazilianul Odilo Scherer, au precizat luni casele de pariuri, în timp ce cardinalii sunt reuniţi în conclav pentru a găsi un succesor lui Benedict al XVI-lea.

UPDATE 18:00 - Mii de persoane sunt prezente în Piaţa Sfântu Petru

"Intelectual ca Benedict al XVI-lea dar charismatic precum Ioan Paul al II-lea": pelerinii din lumea întreagă s-au reunit, marţi, în Piaţa Sfântul Petru, sperând ca noul papă să posede calităţile celor doi predecesori ai săi şi să poată rezolva criza profundă cu care se confruntă Biserica, relatează AFP.

Slujba a fost oficiată începând cu ora 10.00 (11.00 ora României) de cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Sacru, în prezenţa celor 115 cardinali electori, din rândurile cărora va fi ales noul papă.

În ceea ce priveşte identitatea celui de-al 266-lea papă sau naţionalitatea sa, "Nu contează! Nu trebuie confundată credinţa cu politica", declară Giuliane Ciniciato, o credincioasă în vârstă de 28 de ani, sosită la Vatican special pentru această ocazie din Sao Paolo, Brazilia, oraşul cardinalului Odilo Scherer, arhiepiscop şi unul dintre "favoriţi".
   
Ea evită să-şi numească favoritul. "Funcţia supremă de papă este, prin esenţă, universală şi nu poate fi limitată la o naţiune", precizează ea.

Printre numele cele mai vehiculate între credincioşii aliniaţi în lungul celebrei colonade a lui Bernini, se numără cel al cardinalului Scherer, dar şi al canadianului Marc Ouellet sau italianului Angelo Scola.

Pentru Graziano Toto, un cetăţean din Roma, în vârstă de 68 de ani, portretul unui papă ideal este o sinteză între charisma lui Ioan Paul al II-lea şi spiritul strălucitor al lui Benedict XVI.

"Pe primul, veneam să-l vedem, iar pe al doilea să-l ascultăm", a rezumat el.

"Prioritatea noului papă va fi să facă ordine în Curie, în dicastere (ministere)", a explicat el, făcând referire la scurgerea de documente secrete, scandalurile financiare şi rivalităţile interne care au zguduit Biserica în ultimii ani.

Este o situaţie care explică, şi totodată scuză, potrivit lui, decizia istorică a lui Benedict al XVI-lea de a renunţa la tronul lui Petru, după opt ani de pontificat. "Este dovada că nu a fost un om al puterii. Prin acest gest el a dorit să explice celor care vor puterea: luaţi-o, v-o dau!"

Printre credincioşii intervievaţi în piaţa Sfântul Petru, niciunul nu se arată critic faţă de renunţarea lui Joseph Ratzinger, o decizie pe care o înţeleg şi o acceptă.

"Este atitudinea responsabilă a cuiva care simte că nu are forţa să suporte greutatea misiunii sale, la care se adaugă numeroasele probleme cu care se confruntă Vaticanul", a explicat Chistine Hinterstoiber, în vârstă de 58 de ani, venită din Bavaria cu un grup de germani.

Pentru a prelua misiunea compatriotului său la conducerea Bisericii Catolice, care numără astăzi 1,2 miliarde de credincioşi, ea aşteaptă un bărbat care să aibă curajul să abordeze problemele societăţii, în opinia ei fundamentale.

"Trebuie să promoveze schimbările, să abordeze subiecte ca rolul femeilor în Biserică sau celibatul preoţilor", speră ea.

Mai "cu picioarele pe pământ", un şofer speră ca noul papă să vină dintr-o ţară care să poată promova turismul la Roma şi în Italia, afectată grav de criza economică.

"Din acest punct de vedere, brazilianul mi-ar conveni cel mai mult", glumeşte el.

UPDATE 17:40 Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început

Cei 115 cardinali electori au intrat în Capela Sixtină la ora 16.40 (17.40, ora României) şi vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif, relatează cotidianul Avvenire, afiliat Bisericii Romano-Catolice.

Imediat, va avea loc depunerea jurământului şi procedura "extra omnes", formula prin care vor fi invitaţi afară cei care nu vor participa propriu-zis la procesul de vot.

Primul vot va avea loc astăzi, dar este puţin probabil să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor. Pentru a fi ales papă, un candidat trebuie să primească două-treimi din voturi, adică 77.

Imediat după ora locală, 19.00 (20.00, ora României), atenţia se va îndrepta spre coşul Capelei Sixtine. Dacă fumul scos va fi de culoare albă înseamnă că a fost ales noul papă. Dacă va avea culoarea neagră, votul va continua miercuri.


 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici