Războiul din Ucraina, ziua 833. Biden se va întâlni cu Zelenski în Normandia înainte de a participa la G7 / Noul plan al Rusiei - să lase Ucraina în beznă / Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova a divulgat informaţii către Rusia

  • Rusia a distrus sau a capturat mai mult de jumătate din producţia de energie electrică din Ucraina, provocând pene de curent la nivel naţional şi sporind temerile privind viitorul aprovizionării cu energie a oraşelor ucrainene şi a clienţilor din UE.
  • Retorica Rusiei privind nucleara îşi pierde din credibilitate. NATO este mai puţin îngrijorată de ameninţările nucleare ale Moscovei
  • Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova a divulgat informaţii către Rusia
  • SUA propune un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, condiţionat de prelungirea de către UE a sancţiunilor împotriva Rusiei până la sfârşitul războiului, informează Financial Times
Urmărește
2615 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 833. Biden se va întâlni cu Zelenski în Normandia înainte de a participa la G7 / Noul plan al Rusiei - să lase Ucraina în beznă / Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova a divulgat informaţii către Rusia

Noul plan al Rusiei - să lase Ucraina în beznă. Expert: "Populaţia va avea doar două până la patru ore de electricitate pe zi". Ultimele atacuri au lăsat Ucraina la doar 20 GW din 55 necesari

UPDATE Ukrenergo: Reţeaua electrică din Ucraina se va confrunta cu „cea mai dificilă situaţie” la mijlocul verii

„Cea mai dificilă situaţie” în reţeaua electrică din Ucraina este aşteptată la jumătatea verii din acest an, a declarat pe 5 iunie operatorul energetic de stat Ukrenergo pentru publicaţia Suspilne.

Rusia şi-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei în primăvară, ca parte a unui nou asalt împotriva reţelei energetice a ţării, mai multe centrale electrice fiind distruse sau dezactivate, notează Kyiv Independent.

Din cauza deficitelor de energie electrică rezultate, Ucraina a început să implementeze întreruperi de curent la 15 mai.

UPDATE Putin avertizează Germania că folosirea armelor sale de către Ucraina pentru a lovi Rusia va marca un „pas periculos”

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Germania că folosirea armelor sale de către Ucraina pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei va marca un „pas periculos” şi va ruina relaţiile dintre Berlin şi Moscova, scrie ABC News.

Germania s-a alăturat recent Statelor Unite în autorizarea Ucrainei de a lovi unele ţinte de pe teritoriul rusesc cu armele cu rază lungă de acţiune pe care le furnizează Kievului.

Livrările de tancuri germane către Ucraina au fost un şoc pentru mulţi din Rusia, a spus el.

„Acum, dacă vor folosi rachete pentru a lovi instalaţii de pe teritoriul rusesc, va ruina complet relaţiile ruso-germane”, a spus el.

UPDATE Oficiali occidentali: Ucraina foloseşte arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei

Ucraina a folosit în ultimele zile arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, potrivit unui senator american şi unui oficial occidental familiarizat cu acest subiect, scriu Associated Press şi Sky News.

Astfel, se confirmă informaţiile apărute în ultimele zile care spun că Ucraina a început să folosească armamentul american pentru a se apăra în faţa atacurilor ruseşti.

Armele au fost folosite în conformitate cu îndrumările aprobate recent de preşedintele Joe Biden, care permit folosirea armelor americane pentru a lovi în interiorul Rusiei în scopul limitat de a apăra Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

UPDATE Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin oferă un răspuns

UPDATE O firmă spaniolă care recondiţionează tancuri pentru Ucraina, lovită de hackeri ruşi

O unitate a unei firme spaniole care recondiţionează tancuri Leopard pentru a fi livrate Ucrainei a suferit un atac cibernetic care i-a pus site-ul în pericol, a declarat un grup de hackeri pro-ruşi.

Un purtător de cuvânt al companiei aerospaţiale şi de apărare General Dynamics, din care face parte şi Santa Barbara Systems, cu sediul în Spania, a declarat că încă analizează cauza întreruperii site-ului, scrie Sky News.

Compania a adăugat că toate operaţiunile sale din Europa funcţionau normal.

Grupul de hackeri NoName a revendicat responsabilitatea pentru atacul DDoS (distributed denial-of-service) asupra Telegram. 

UPDATE Sîrski: Situaţia de pe câmpul de luptă este dificilă, dar Ucraina „are şansa” de a o schimba

Situaţia de pe câmpul de luptă din estul Ucrainei rămâne dificilă, dar soldaţii ucraineni o pot schimba în avantajul lor făcând „tot ce este posibil”, a declarat comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, la 5 iunie, potrivit Kyiv Independent.

Rusia continuă să facă presiuni în sectoarele Kurakhove, Pokrovsk, Kupiansk şi Harkov, a declarat Sîrski după ce a vizitat frontul de est.

UPDATE Retorica Rusiei privind nucleara îşi pierde din credibilitate. NATO este mai puţin îngrijorată de ameninţările nucleare ale Moscovei

UPDATE Un sondaj arată că 50% dintre ucraineni cred că Zelenski nu a reuşit să îndeplinească toate sau majoritatea promisiunilor preelectorale

Sociologii au intervievat 1.002 respondenţi din toate oblasturile ucrainene care nu se află sub ocupaţie rusă. Participanţii la sondaj au fost întrebaţi în ce măsură Zelenski şi-a îndeplinit promisiunile preelectorale în cei cinci ani de mandat.

UPDATE Ucraina evacuează copiii din zona de frontieră Zolochiv din regiunea Harkov

Autorităţile locale din comunitatea Zolochiv au lansat evacuări obligatorii pentru copiii din şase sate: Ivashky, Oleksandrivka, Perovske, Basovo, Tymofiivka şi Vidrodzhenivske.

UPDATE Humeniuk a fost numit adjunct al şefului adjunct al comunicaţiilor pentru Comandamentul Operaţiunii Sudice

Nataliia Humeniuk, care a fost demisă în aprilie din funcţia de şefă a departamentului de presă al Comandamentului Operaţional de Sud al armatei, a fost numită şefă adjunctă a departamentului de comunicaţii al Comandamentului Operaţional de Sud, a declarat Humeniuk pentru Detector Media la 5 iunie.

UPDATE Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova a divulgat informaţii către Rusia

Igor Gorgan, care şi-a pierdut postul după ce preşedintele pro-occidental Maia Sandu a preluat mandatul în 2021, continuă să îşi folosească contactele din Ministerul Apărării şi să transmită informaţii sensibile despre ajutorul militar pentru Ucraina, se arată în investigaţie, citând corespondenţa accesată pe Telegram.

UPDATE Atacul cibernetic ucrainean a „paralizat” activitatea ministerelor şi companiilor ruseşti, potrivit unei surse

Agenţia de informaţii militare a Ucrainei (HUR) s-a aflat în spatele unui atac DDoS de amploare care a „paralizat” activitatea mai multor ministere şi companii ruseşti, a declarat o sursă din cadrul agenţiei pentru Kyiv Independent la 5 iunie.

UPDATE Atacurile ruseşti în regiunile Kherson şi Doneţk au ucis o persoană şi au rănit alte şapte

Forţele ruse au atacat satul Pivniche şi oraşul Selydove din regiunea Doneţk, precum şi satul Inhuleţ din regiunea Kherson.

UPDATE FT: SUA propune un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, condiţionat de prelungirea de către UE a sancţiunilor împotriva Rusiei până la sfârşitul războiului

Statele Unite au propus ca un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina să poată fi rambursat din profiturile obţinute din activele ruseşti îngheţate, cu condiţia ca UE să accepte să prelungească sancţiunile împotriva Rusiei până la sfârşitul războiului, a relatat Financial Times pe 5 iunie, citând un document de discuţie al UE care a făcut obiectul unor scurgeri de informaţii.

UPDATE Peste 800 de copii au fost ucişi din cauza războiului Rusiei în Ucraina începând din 2014, afirmă procurorul general

Cel puţin 551 de copii au fost ucişi în timpul invaziei la scară largă, a declarat procurorul general Andriy Kostin la 4 iunie.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară 22 de drone lansate de Rusia peste noapte

Se pare că dronele au fost lansate de la Capul Chauda, în Crimeea ocupată de Rusia, şi din regiunea rusă Kursk.

UPDATE SUA au permis Ucrainei să doboare avioane în spaţiul aerian rusesc încă de la începutul războiului, afirmă Casa Albă

Statele Unite au permis Ucrainei să doboare avioane militare care zburau pe teritoriul rusesc de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă din 4 iunie, ca răspuns la o întrebare privind utilizarea armelor furnizate de SUA pe teritoriul rusesc.

UPDATE Planul de pace al Chinei are susţinere internaţională, susţine Beijingul după ce a refuzat summitul ucrainean

Documentul, pe care China şi Brazilia l-au prezentat într-o declaraţie comună în luna mai, a solicitat o conferinţă internaţională recunoscută atât de Ucraina, cât şi de Rusia, potrivit Bloomberg.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 513.700 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 

Rusia a pierdut 513.700 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la 24 februarie 2022, a anunţat la 5 iunie Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 1.280 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.806 tancuri, 15.036 de vehicule blindate de luptă, 18.297 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 13.385 de sisteme de artilerie, 1.092 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 830 de sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.805 drone, 27 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Biden se va întâlni cu Zelenski în Normandia înainte de a participa la G7

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în Normandia, după comemorarea a 80 de ani de la Ziua Z, a declarat consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, la 4 iunie 2024.

Ambasada SUA în Ucraina: Bărbaţii cu dublă cetăţenie nu vor mai putea părăsi ţara

Anumiţi bărbaţi ucraineni cu dublă cetăţenie americano-ucraineană cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu vor mai putea călători în afara ţării, a anunţat Ambasada SUA în Ucraina la 4 iunie 2024.

Instructorii militari francezi ar fi o „ţintă legitimă” pentru atacurile ruseşti, afirmă Lavrov

Prezenţa instructorilor militari francezi în Ucraina ar fi considerată o „ţintă legitimă” a atacurilor din partea forţelor armate ale Rusiei, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la 4 iunie, conform The Kyiv Independent.

Ştirea iniţială

Atacurile cu rachete şi drone ale Moscovei din ultimele luni au vizat centralele electrice ucrainene, forţând companiile energetice să impună opriri la nivel naţional în timp ce se străduiau să repare pagubele şi să găsească surse alternative de aprovizionare.
 
Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, producţia internă de energie a Ucrainei era de aproximativ 55 de gigawaţi de electricitate, una dintre cele mai mari din Europa. Această capacitate de producţie de energie electrică a scăzut în prezent sub 20GW, din cauza bombardamentelor sau a faptului că ocupaţia rusă a scos aceste centrale din funcţiune, potrivit oficialilor ucraineni.
 
Un atac rusesc a lovit sâmbătă instalaţii energetice din cinci regiuni, provocând pagube semnificative, a declarat ministrul Energiei de la Kiev, German Galuşcenko.
 
Ultimele lovituri au vizat, de asemenea, instalaţii de pompare pentru stocarea subterană a gazelor naturale folosite de clienţii din UE. Deşi aceste pompe pot fi înlocuite cu uşurinţă, atacurile evidenţiază preocupările legate de securitatea aprovizionării la iarnă, atât pentru consumul intern, cât şi pentru exporturile către blocul comunitar.
 
Ambasadorul UE la Kiev, Katarina Mathernova, a declarat că, din martie, „Rusia a distrus [o] producţie de energie de 9,2 GW” în Ucraina. Ea a adăugat că se întâlneşte cu oficiali pentru a stabili care sunt „nevoile lor urgente de echipamente energetice” pentru a „ajuta la atenuarea impactului atacurilor continue ale rachetelor ruseşti asupra infrastructurii energetice”.
 
Un oficial guvernamental ucrainean a descris atacul de sâmbătă ca fiind „devastator”, în timp ce un alt oficial a spus că este posibil ca până la iarnă locuitorii să îşi petreacă cea mai mare parte a zilei fără electricitate.
 
Ambii oficiali au vorbit sub rezerva anonimatului cu FT, deoarece nu au fost autorizaţi să vorbească cu presa. Unul dintre oficiali a declarat că numai în timpul bombardamentelor de sâmbătă s-au pierdut 1,2 GW de energie electrică, în timp ce infrastructura critică pentru transportul gazului din depozitele subterane din vestul Ucrainei a fost grav avariată. 
 
Până în prezent, ţările europene au donat Kievului 120 de transporturi de echipamente şi instrumente energetice critice pentru a ajuta la consolidarea şi repararea sistemului energetic.
 
Pe lângă creşterea importurilor de electricitate din UE de la 1,7GW la 2,4GW şi punerea în funcţiune a mai multor centrale energetice pe gaz, conducerea Ucrainei va trebui să adopte noi creşteri nepopulare ale tarifelor, potrivit lui Borys Dodonov, şeful departamentului de studii energetice şi climatice de la Şcoala de Economie din Kiev, un think-tank.
 
„Dacă nu se iau măsuri, conform modelării noastre, atunci probabil că populaţia va avea doar două până la patru ore de electricitate [pe zi]”, a declarat Dodonov.
 
Vineri, autorităţile ucrainene au dublat preţurile la energie în încercarea de a finanţa efortul de reconstrucţie, dar acestea sunt încă inferioare tarifelor pieţei.
 
Lytvynenko a declarat că Ucraina încearcă, de asemenea, să sporească utilizarea tehnologiei verzi, cum ar fi panourile solare şi turbinele eoliene. Deşi aceste tehnologii sunt considerate esenţiale pentru viitoarea securitate energetică a Ucrainei, ele necesită investiţii străine care, având în vedere profilul de risc al ţării, sunt greu de obţinut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici