- Home
- Externe
- (07.06.2021, 09:17)
- Georgiana Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul „război” din Coreea de Nord. De ce a introdus Kim Jong-Un o nouă lege împotriva filmelor şi hainelor străine
- Coreea de Nord a introdus recent o nouă lege care îşi propune să pună capăt oricărei forme de influenţă străină.
- Vizionarea de filme străine, purtarea de haine occidentale şi chiar folosirea argoului, pedepsite cu moartea.
- Noua lege se poziţionează a fi împotriva a ceea ce regimul din Coreea de Nord numeşte „gândire reacţionară”.
Urmărește
3476 afișări
Noul război din Coreea de Nord. De ce a introdus Kim Jong-Un o nouă lege împotriva filmelor şi hainelor străine
Coreea de Nord a introdus recent o nouă lege care îşi propune să pună capăt oricărei forme de influenţă străină. Astfel, potrivit noii legi, va fi pedepsită orice persoană care se uită la filme străine, poartă haine străine sau chiar foloseşte argou. Totuşi, de ce?
Yoon Mi-so a declarat, pentru BBC, că atunci când avea 11 ani a văzut pentru prima dată un bărbat executat pentru că a vizionat un film din Coreea de Sud. Întregul cartier a fost obligat să privească execuţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
„Dacă nu te uitai, se considera trădare”, a spus aceasta, pentru BBC, din casa ei din Seul.
Autorităţile din Coreea de Nord se asigurau că toată lumea ştia că pedeapsa pentru vizionarea unor astfel de înregistrări era moartea.
„Am o amintire puternică a bărbatului care a fost legat la ochi. Încă pot să îi văd lacrimile cum i se scurgeau pe obraji. A fost traumatizant pentru mine.”, a spus Yoon Mi-so.
Un război fără arme
Imaginează-ţi că te afli într-un continuu lockdown, fără internet, fără social media şi cu acces doar la câteva canale de televiziune controlate, astfel încât să îţi spună doar ce îşi doresc liderii ţării să auzi – aceasta este viaţa în Coreea de Nord.
Iar acum liderul Kim Jong-Un a decis să meargă mai departe, introducând o nouă lege împotriva a ceea ce regimul descrie ca fiind „gândire reacţionară”, notează BBC.
Toate persoanele prinse cu produse media din Coreea de Sud, SUA sau Japonia se pot confrunta cu pedeapsa cu moartea. De asemenea, cei prinşi sunt condamnaţi la 15 ani de închisoare.
Şi, totuşi, nu este vorba doar despre ce videoclipuri vizionează oamenii.
Recent, Kim Jong-Un a transmis o scrisoare în presă în care a cerut Ligii Tinere să identifice orice „comportament anti-socialist, individualist şi dezagreabil” în rândul tinerilor. Acesta vrea să oprească discursul străin, coafurile şi hainele, lucruri pe care le-a numit „otrăvuri periculoase”.
O publicaţie online din Seul, cu surse în Coreea de Nord, Daily NK, a transmis că trei adolescenţi au fost trimişi într-o tabără de reeducate după ce s-au tuns ca idolii lor K-pop.
Toate aceste lucruri pentru că Kim Jong-Un este acum într-un război care nu implică arme nucleare sau rachete balistice.
Analiştii spun că acesta încearcă să oprească informaţiile din exterior să ajungă la oamenii din Coreea de Nord, în contextul în care viaţa în această ţară comunistă devine din ce în ce mai dificilă.
Milioane de persoane ar putea să se confrunte cu foametea în viitorul apropiat, în timp ce Kim Jong-Un vrea să se asigure că aceştia sunt hrăniţi cu propaganda bine construită a statului.
Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai deconectată de lume după ce şi-a închis graniţele, anul trecut, ca răspuns la pandemia de COVID-19. Proviziile vitale venite din China aproape s-au oprit. Şi totuşi, chiar dacă unele provizii au început să intre în ţară, importurile încă sunt limitate.
Izolarea impusă ţării s-a suprapus cu o economie deja problematică, unde mare parte din bani se îndreaptă către ambiţiile nucleare ale regimului. Chiar şi Kim Jong-Un a afirmat, la începutul acestui an, că poporul său se va confrunta cu „cea mai rea situaţie pe care a întâlnit-o vreodată”.
Ce spune legea?
Daily NK a reuşit să obţină o copie a legii.
„Aceasta spune că dacă un muncitor este prins, şeful fabricii poate fi pedepsit, iar dacă un copil este problematic, părinţii pot fi de asemenea pedepsiţi. Sistemul de monitorizare reciprocă încurajat de regimul din Coreea de Nord este reflectat agresiv în această lege”, a spus editorul şef de la Daily NK, Lee Sang Yong, pentru BBC.
Legea are scopul de a sfărma orice fascinaţie pe care tânăra generaţie o are faţă de Sud.
Va funcţiona o astfel de lege?
Îngrădirile anterioare arată cât de inventivi sunt oamenii când vine vorba de a viziona filme străine, care, în mod normal, sunt introduse în ţară pe la graniţa cu China.
Pentru mai mulţi ani, filmele au fost plimbate de la un om la altul prin intermediul stickurilor USB. Sunt uşor de ascuns şi, de asemenea, sunt criptate prin parolă.
Mi-so îşi aminteşte cum vecinii săi depuneau eforturi considerabile pentru a se uita la filme. Aceasta a povestit că, la un moment dat, vecincii au împrumutat o baterie de maşină, pe care au legat-o la un generator, astfel încât să aibă suficientă electricitate pentru a se uita la televizor. Mi-so îşi aminteşte că se uita la un film sud-coreean numit „Stairway to Heaven”.
Mulţi dintre cei prinşi în acea perioadă că vizionează filme străine au fost trimişi în tabere de muncă forţată. Acest lucru s-a dovedit a nu fi suficient, aşa că pedepsele au continuat să crească.
Când riscurile sunt aşa mari, de ce continuă oamenii să se uite la astfel de filme?
„Ne supunem la multe riscuri când ne uităm la aceste filme. Dar nimeni nu poate să ne învingă curiozitate. Vrem să vedem ce se întâmplă în lume.”, a spus Kim Geum-Hyok, care avea 16 ani când a fost obligat de gărzile din Coreea de Nord să urmărească şi să aresteze pe oricine vizionează videoclipuri interzise.
Acesta a mai precizat că i s-a schimbat viaţa atunci când a început să înveţe adevărul despre ţara sa.
„La început, nu am crezut (n.r. descrierile despre Coreea de Nord). Am crezut că oamenii vestici mint. Wikipedia minţea. Cum aş fi putut să cred asta? Dar inima şi creierul meu duceau o luptă. Aşa că am început să mă uit la mai mult documentare despre Coreea de Nord, să citesc mai multe lucrări. Iar atunci am realizat că probabil au dreptate, pentru că totul începea să aibă sens.”, a spus Guem-hyok.
În cele din urmă, acesta a fugit în Seul.
Acum, părăsirea Coreei de Nord a devenit mai dificilă, în contextul în care gărzile îi împuşcă mortal pe cei care încearcă să treacă graniţa
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe