Prima pagină » Știri externe » Noul şef al Poliţiei din New York a promis mai puţine percheziţii corporale ale pietonilor

Noul şef al Poliţiei din New York a promis mai puţine percheziţii corporale ale pietonilor

Noul şef al Poliţiei din New York, Bill Bratton, a promis joi să diminueze practica controversată a percheziţionării corporale a pietonilor, cunoscută ca "stop and frisk" şi utilizată pe larg în cel mai mare oraş american pentru a lupta împotriva criminalităţii.
Noul şef al Poliţiei din New York a promis mai puţine percheziţii corporale ale pietonilor

Bill Bratton, care a preluat funcţia după ce democratul Bill de Blasion a devenit noul primar al New York-ului, a subliniat că are un punct de vedere „diferit” în această problemă faţă de predecesorul său Ray Kelly.

Precizând că rata criminalităţii a ajuns la un nivel „extrem de scăzut” în New York, el a anunţat că se gândeşte să diminueze numărul opririlor şi percheziţionărilor anuale, care vizează în mare parte tineri de culoare şi hispanici, şi să obţină „aceleaşi rezultate”.

„Putem să găsim numărul adecvat pentru a avea un oraş sigur”, a adăugat el, promiţând „o colaborare nemaivăzută” între poliţie şi newyorkezi.

Reformarea practicii „stop and frisk”, contestată în justiţie, este o promisiune de campanie a lui Bill de Blasio.

În 2011, 685.724 de newyorkezi au fost opriţi şi percheziţionaţi. Aproximativ 87% dintre ei au fost de culoare şi hispanici, iar 88% nu au prezentat niciun pericol, potrivit statisticilor oficiale ale poliţiei.

În 2012, numărul persoanelor percheziţionate a scăzut la 532.911, dintre care 89% nu au prezentat niciun pericol.

Practica „stop and frisk”, apărată de Ray Kelly şi de fostul primar Michael Bloomberg, s-a diminuat pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2013, la 179.063. Totodată, aceasta a fost declarată neconstituţională de către un judecător.

Totuşi, Bratton a subliniat că această practică este „un instrument de bază al poliţiei”.

Bill Bratton, în vârstă de 66 de ani, a mai fost şef al Poliţiilor din Boston (nord-est), din New York, în perioada 1994-1996, şi din Los Angeles, în perioada 2002-2009.

Rata criminalităţii s-a diminuat puternic în ultimii ani în New York, ajungând la cel mai scăzut nivel în 2013, cu 333 de crime, faţă de 419 în 2012 şi 673 în 2000.