UPDATE: Banca Goldman Sachs a declarat că o posibilă scădere a cererii de petrol în China, din cauza coronavirusului, ar putea reduce preţurile petrolului cu aproximativ 3 dolari pe baril, în ciuda îngrijorărilor legate de situaţia din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.
Boala a început în oraşul central chinez Wuhan şi s-a răspândit în restul ţării, cu 440 de cazuri confirmate şi nouă decese, fiind prezentă şi în Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia şi Taiwan.
Noul virus, despre care oficialii din domeniul sănătăţii spun că se poate transmite de la o persoană la alta, a îngrijorat pieţele financiare, investitorii evocând efectele epidemiei SARS din 2002-2003, de asemenea un coronavirus care a apărut în China şi a ucis aproape 800 oameni din întreaga lume.
„Translatând impactului SARS în volumele din 2020 obţinem un potenţial impact negativ de 260.000 barili pe zi asupra cererii globale de petrol”, a spus Goldman într-o notă. Estimarea include o scădere de 170.000 barili pe zi de carburant pentru avioane.
Un răspuns din partea OPEC ar putea limita un impact asupra cererii, dar incertitudinea iniţială ar putea duce la o scădere a preţului petrolului, a adăugat Goldman.
Preţurile petrolului Brent sunt în prezent sub 65 dolari barilul, în timp ce petrolul american este cotat la aproximativ 58 dolari pe baril.
Cât de repede se poate răspândi virusul
Li Bin, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Sănătate, i-a sfătuit pe oamenii care locuiesc în Wuhan să nu părăsească oraşul. Iar pe cei care vor să viziteze regiunea, să îşi amâne călătoriile. Noul coranavirus a fost detectat în Wuhan.
”Simplu, nu mergeţi în Wuhan. Iar cei din Wuhan, vă rog nu plecaţi din oraş”, a fost recomandarea oficialului.
Deocamdată, nu se ştie cât de rapid se transmite virusul, însă autorităţile sunt de părere că transmiterea poate fi accentuată şi de faptul că milioane de oameni călătoresc pe teritoriul Chinei, informează BBC. Autorităţile au precizat că au atins ”nivelul critic” de prevenţie.
Peste 2.000 de persoane au fost plasate în carantină
De asemenea, alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observaţie, întrucât nu au prezentat simptome ale infecţiei, a anunţat Li Bin, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Sănătate. Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană.
Anterior, autorităţile chineze din domeniul medical anunţaseră că virusul se transmite de la om la om.
Beijingul a anunţat că a luat măsuri pentru a controla răspândirea virusului în spitale, iar în acest context Organizaţia Mondială a Sănătăţii organizează miercuri o şedinţă de urgenţă pentru a hotărî dacă îmbolnăvirile cu noua tulpină de coronavirus reprezintă o urgenţă medicală mondială.
Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS a declarat că cel mai probabil numărul de cazuri va creşte pe măsură ce autorităţile chineze vor continua testarea cetăţenilor. „Dacă monitorizarea şi testările sunt sporite, atunci este foarte posibil să obţinem alte cifre”, a spus acesta.
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.
Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 – 2003.
Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.
Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS şi MERS, având drept simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii.