NSA a spionat summitul G20 de la Toronto din 2010 cu acordul Canadei, dezvăluie CBC

Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) americană a supravegheat, din sediul ambasadei americane la Ottawa şi cu acordul Canadei, comunicaţii în cursul summitului G20 de la Toronto, în 2010, dezvăluie joi radiodifuziunea canadiană publică CBC.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului NSA a spionat summitul G20 de la Toronto din 2010 cu acordul Canadei, dezvăluie CBC

NSA a spionat summitul G20 de la Toronto din 2010 cu acordul Canadei, dezvăluie CBC (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor documente furnizate de către Edward Snowden, un fost consultant NSA refugiat în Rusia, Canada a facilitat această operaţiune de spionaj prin agenţia sa de spionaj, Centrul Securităţii Telecomunicaţiilor Canada (CSTC)

Supravegherea, care a durat o săptămână, era "strâns coordonată cu partenerul canadian", potrivit documentelor citate de CBC. Documentele relevă că autorităţile din Canada participă la un acord cu Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă privind împărtăşirea informaţiilor obţinute prin interceptarea telecomunicaţiilor sau conversaţiilor în reţele electronice.

În opinia jurnalistului american Glenn Greenwald, care contribuie la publicarea documentelor lui Edward Snowden, NSA îşi justifică supravegherea prin necesitatea "furnizării unei susţineri decidenţilor" şi, mai larg, "servirii intereselor Canadei şi Statelor Unite".

În cazul supravegherii reuniunilor G20, un grup din care fac parte cele mai bogate şapte ţări şi statele cele mai importante în plan economic sau emergente, scopul Statelor Unite şi aliaţilor săi era să afle poziţia participanţilor asupra anumitor puncte aflate în negociere.

Jurnalistul Glenn Greenwald, citat de CBC, notează că "Statele Unite vor spiona şi intercepta comunicaţiile diverşilor actori ai reuniunii, pentru a-şi face o idee până unde sunt pregătiţi să meargă în negocieri".

În cursul acestui summit din 2010, la Toronto, porpunerea introducerii unei taxe asupra tranzacţiilor financiare, avansate de Europa, a fost respinsă prin opoziţia fermă a ţărilor asiatice, Canadei şi Australiei. Statele Unite s-au abţinut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici