- Home
- Externe
- WASHINGTON, (17.10.2013, 18:16)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NSA este foarte implicată în atacurile CIA cu avioane fără pilot împotriva Al-Qaida
Agenţia americană de informaţii NSA este foarte implicată în atacuri cu avioane fără pilot ale Statelor Unite în Pakistan împotriva Al-Qaida, prezentate până acum ca operaţiuni exclusiv CIA, scrie The Washington Post, citând documente provenind de la fostul consultant Edward Snowden.
Urmărește
394 afișări
NSA este foarte implicată în atacurile CIA cu avioane fără pilot împotriva Al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Supravegherea informatică efectuată de Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a permis localizarea unui oficial Al-Qaida, Hassan Ghul, ucis în urma unui atac american cu avioane fără pilot în Pakistan în 2012, scrie ziarul miercuri seara.
Campania controversată cu avioane fără pilot a preşedintelui amerian Barack Obama împotriva Al-Qaida a fost prezentată până acum ca fiind efectuată exclusiv de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA), însărcinată cu spionajul în afara Statelor Unite. NSA este însărcinată în special cu supravegherea şi decodarea mesajelor criptate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
O operaţiune a putut să fie lansată împotriva lui Hassan Ghul cu ajutorul unui e-mail pe care i l-a trimis soţia sa, interceptat de NSA.
Statele Unite nu au confirmat în mod oficial că s-ar afla la originea morţii lui Ghul, însă potrivit documentelor provenind de la Snowden transmise The Washington Post, acesta a fost ucis anul trecut de către Statele Unite.
Capturat în 2004, Ghul a dezvăluit în cursul interogatoriului reţeaua de mesageri a lui Osama ben Laden, ceea ce a permis lansarea raidului american împotriva liderului Al-Qaida în mai 2011.
Ghul a petrecut, ulterior, doi ani într-o închisoare secretă CIA, după care a fost transferat, în 2006, în ţara sa natală, Pakistanul, unde a fost eliberat şi s-a alăturat din nou Al-Qaida.
Pentru a ajuta CIA să îl localizeze atât pe Ghul, cât şi alţi suspecţi, NSA a instalat "o reţea de supraveghere asupra (unei suprafeţe de) zeci de kilometri pătraţi în nord-vestul Pakistanului".
E-mailul soţiei lui Ghul, în care aceasta evoca "condiţiile (sale) de viaţă actuale", cuprindea suficiente informaţii pentru confirmarea coordonatelor domiciliului acestora.
"Această informaţie a permis operaţiunea de capturare/ucidere a unui individ care ar fi Hassan Ghul, pe 1 octombrie", potrivit documentului citat de ziarul american.
NSA nu a dezminţit conţinutul acestui document, dar a subliniat, într-un comunicat, că activitatea sa vizează "să descopere şi să dezvolte informaţii despre ţinte ale spionajului extern, ca terorişti, traficanţi de persoane şi traficanţi de droguri".
The Washington Post precizează că a omis în mod voit să publice alte informaţii despre aceste misiuni, cunoscute sub numele de "asasinate ţintite", la solicitarea unor oficiali din domeniul informaţiilor îngrijoraţi de consecinţele publicării acestor informaţii asupra operaţiunilor pe care le desfăşoară.
Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, a dezvăluit programe de supraveghere americane vaste şi secrete aparţinând NSA via colectarea de date telefonice şi numerice, inclusiv aparţinând americanilor.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe