Creşterea numărului cazurilor de Covid-19 din Israel este acum un „semn preliminar” al eficacităţii potenţial mai mici a vaccinului Pfizer/BioNTech în „cazurile moderate” ale variantei Delta, a estimat luni un expert, relatează
Le Parisien.
În timp ce situaţia epidemică din Israel este atent monitorizată la nivel internaţional datorită precocităţii campaniei de vaccinare, Ran Balicer, şeful comitetului naţional de experţi, a solicitat totuşi prudenţă, considerând că este „prea devreme pentru a evalua cu exactitate” această eficacitate.
Peste 5 din cei 9,3 milioane de israelieni (55% din populaţie) au primit cele două doze ale vaccinului Pfizer, contribuind la scăderea numărului de cazuri şi ridicarea restricţiilor.
Cu toate acestea, începând cu 21 iunie, Israelul a înregistrat peste 100 de cazuri noi pe zi, după o scădere drastică a numărului de infectări. Duminică au fost identificate 343 de persoane infectate.
Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ jumătate din noile cazuri s-au înregistrat la copii şi cealaltă jumătate la adulţi, dintre care majoritatea era vaccinată.
Această creştere este în mod clar pusă pe seama variantei Delta foarte contagioasă, care a devenit „principala tulpină” a virusului în Israel, ducând la „o schimbare considerabilă a dinamicii transmisiei”, spune Ran Balicer, director de inovaţii la Clalit, principalul asigurător israelian de sănătate.
„Există un semn preliminar că vaccinul este mai puţin eficient în cazurile moderate”, legat de această variantă, comparativ cu varianta Alpha. Dar este prea devreme şi este dificil să se determine cât de mult,” a adăugat el.
Experţii continuă să spere că vaccinul este la fel de eficient împotriva variantei Delta ca şi împotriva tulpinii Alpha, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, în cazurile severe de boală, a spus Ran Balicer.
În Israel, doar 35 de persoane au în prezent forma severă, conform ultimelor cifre oficiale. Potrivit expertului, acest număr a crescut în ultimele zile cu cinci la fiecare 48 de ore.
Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat duminică că autorităţile ar putea impune noi restricţii după ce a stabilit la sfârşitul lunii iunie obligaţia de a purta din nou măşti în locuri publice închise şi amânând deschiderea ţării pentru turişti vaccinaţi până la 1 august.
În total, în Israel au fost identificate peste 843.268 de cazuri, inclusiv 6.429 de decese.
Israelul a lansat o campanie masivă de vaccinare la sfârşitul lunii decembrie, în cadrul unui acord cu Pfizer, care a livrat milioane de doze în schimbul datelor cu privire la efectele vaccinării.