"Nu plăteşti, nu eşti apărat!" Consilierul lui Trump: NATO ar putea deveni o "alianţă pe niveluri" / NATO urmează să anunţe că majoritatea membrilor săi sunt pe cale să atingă obiectivul de cheltuieli

  • Un important consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump a declarat pentru Reuters că, dacă fostul preşedinte va reveni la putere, va face presiuni pentru schimbări în NATO care ar putea duce la pierderea protecţiei unor naţiuni membre împotriva unui atac extern.
  • Kellogg a spus că, dacă Trump va câştiga, va propune probabil o reuniune NATO în iunie 2025 pentru a discuta despre viitorul alianţei.
  • El a spus că NATO ar putea deveni ulterior o "alianţă pe niveluri", în care unii membri să se bucure de o protecţie mai mare în funcţie de respectarea articolelor fondatoare ale NATO.
Urmărește
3581 afișări
Imaginea articolului "Nu plăteşti, nu eşti apărat!" Consilierul lui Trump: NATO ar putea deveni o "alianţă pe niveluri"  / NATO urmează să anunţe că majoritatea membrilor săi sunt pe cale să atingă obiectivul de cheltuieli

"Nu plăteşti, nu eşti apărat!" Consilierul lui Trump: NATO ar putea deveni o "alianţă pe niveluri" / NATO urmează să anunţe că majoritatea membrilor săi sunt pe cale să atingă obiectivul de cheltuieli

Keith Kellogg, un general locotenent în retragere şi fost şef de cabinet al Consiliului de Securitate Naţională al lui Trump, a declarat într-un interviu că, dacă un membru al alianţei de 31 de ţări nu reuşeşte să cheltuiască cel puţin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, aşa cum a fost convenit, ar susţine eliminarea protecţiilor din articolul 5 al acelei naţiuni.
 
Articolul 5 prevede că un atac împotriva unui membru al alianţei va fi considerat un atac împotriva tuturor, iar membrii alianţei trebuie să răspundă în mod corespunzător. Fără aceste protecţii, o ţară membră nu ar avea garanţia că ceilalţi membri NATO îi vor veni în ajutor.
 
"De unde vin eu, alianţele contează. Dar dacă vrei să faci parte dintr-o alianţă, contribuie la alianţă, fii parte din alianţă", a declarat Kellogg.
 
Declarat sceptic faţă de NATO şi izolaţionist, Trump - prezumtivul candidat republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie - a ameninţat anterior că se va retrage din alianţa militară care garantează apărarea şi securitatea Europei.
 
Retorica sa a continuat în actuala cursă pentru Casa Albă. Liderii europeni au fost şocaţi săptămâna trecută când Trump a declarat la un miting de campanie că ar încuraja Rusia să facă "ce naiba vrea" cu membrii NATO care nu reuşesc să îndeplinească obiectivul de cheltuieli.

Nu plăteşti, nu eşti apărat

Kellogg a declarat că, dacă articolul 3 din Tratatul Atlanticului de Nord nu este respectat, protecţiile oferite de articolul 5 nu ar trebui considerate ca fiind automate.
 
Articolul 3 prevede că ţările membre NATO trebuie să depună eforturi adecvate pentru a-şi dezvolta capacităţile individuale de apărare. În timp ce articolul 3 nu spune că ţările trebuie să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare, naţiunile membre s-au angajat, la un summit din 2014 din Ţara Galilor, să se îndrepte spre această cifră în decurs de un deceniu.
 
Potrivit estimărilor NATO din iulie anul trecut, 11 din cele 31 de naţiuni urmau să atingă acest obiectiv în 2023, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit şi mai multe naţiuni est-europene apropiate sau limitrofe Rusiei. România a atins acest obiectiv.
 
"Toată lumea înţelege articolul 5 - un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor - dar uită toate celelalte articole care sunt fie construite sub el, fie deasupra lui." a spus Kellogg. "Unul dintre ele este articolul 3", a adăugat acesta.

18 din 31 de ţări sunt pregătite să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, potrivit oficialilor

NATO urmează să anunţe că majoritatea membrilor săi sunt pe cale să atingă obiectivul de cheltuieli pentru apărare al alianţei. Anunţul vine în contextul în care alianţa pare că se pregăteşte de o potenţiala alegere a lui Donald Trump în SUA.
 
Potrivit a trei oficiali, NATO va anunţa miercuri că 18 dintre cei 31 de membri ai săi vor îndeplini obiectivul de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare în acest an, acest număr urmând să crească pe măsură ce bugetele sunt ajustate.
 
"NATO se aşteaptă ca aproximativ două treimi dintre aliaţi să atingă 2 la sută în 2024", a declarat un oficial al alianţei pentru Financial Times.
 
Cheltuielile NATO au crescut semnificativ după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, dar mandatul lui Trump în perioada 2017-21 a adus, de asemenea, o creştere semnificativă, în timp ce preşedintele american i-a criticat în termeni duri pe aliaţii săi europeni pentru că nu cheltuiesc suficient.
 
În 2016, doar cinci ţări au atins obiectivul. În prezent, Polonia cheltuieşte 3,9% din PIB pentru apărare, devansând chiar SUA, cu 3,5%. Alte ţări, cum ar fi Spania, se află la coada clasamentului, cheltuind puţin peste 1%.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici