Edward Snowden se declară deprimat că tehnologia digitală a devenit un intrus în intimitatea oamenilor.
„Dacă ne gândim la ceea ce am văzut în 2013 şi comparăm capacităţile guvernelor de astăzi de supraveghere în masă, 2013 pare o joacă de copii”, a avertizat Snowden.
El şi-a exprimat îngrijorarea nu numai cu privire la pericolele prezentate de guverne şi corporaţiile Big Tech, ci şi de camerele video de supraveghere care au devenit disponibile comercial, plus dispozitivele de recunoaşterea facială, programele de inteligenţă artificială şi programele spion intruzive, cum ar fi Pegasus, utilizate împotriva dizidenţilor şi jurnaliştilor.
Privind înapoi la 2013, el a spus: „Am avut încredere că guvernul nu ne va păcăli. Dar au făcut-o. Am avut încredere în companiile de tehnologie să nu profite de noi. Dar au făcut-o. Asta se va întâmpla din nou, pentru că aceasta este natura puterii”.
Snowden se află în exil în Rusia din 2013, după ce a fugit din Hong Kong, unde a predat jurnaliştilor zeci de mii de documente extrem de secrete, transmite The Guardian.
Detractorii săi îl denunţă pentru că se află în Rusia, deşi pare a fi singura opţiune realistă disponibilă pentru el pentru a scăpa de arestare.
El este dat în urmărire internaţională, vânat în tot spaţiul euroatlantic. Dacă va fi arestat, riscă închisoare pe viaţă în Statele Unite.
Criticile la adresa sa s-au intensificat de la invadarea Ucrainei şi dobândirea cetăţeniei ruse anul trecut, la doi ani după ce a depus cererea. Edward Snowden este acuzat că a devenit un simpatizant al regimului putinist criminal de la Kremlin.
Dar, în ciuda situaţiei sale, Snowden nu se opreşte să spună că „nu am niciun regret”.
Pe de altă parte, tehnologia supravegherii în masă a contribuit la prevenirea multor infracţiuni de furt şi a făcut mai facilă investigarea cazurilor de violenţă şi crimă.