Pandemia de Covid-19 şi închiderea şcolilor au făcut imposibil ca cel puţin o treime dintre elevii din lume sau 463 de milioane de copii să beneficieze de educaţie, neputând face acest lucru practic, potrivit unui raport al UNICEF, publicat miercuri.
”Numărul mare de copii a căror educaţie a fost complet întreruptă timp de luni este o urgenţă educaţională globală,” avertizează directorul Fondului ONU pentru Copii, Henrietta Fore, într-un comunicat. „Repercusiunile ar putea fi resimţite în economii şi societăţi pentru decenii următoare”, afirmă ea.
ONU estimează că aproape 1,5 miliarde de copii au fost afectaţi în întreaga lume de închiderea şcolii sau de izolare. Nu toţi au avut şansa de a accesa cursuri la distanţă şi există diferenţe marcante între continente.
Raportul UNICEF se bazează pe date culese din aproximativ 100 de ţări şi pe accesul la internet, televiziune şi radio.
Chiar şi copiii cu acces la tehnologie se pot confrunta cu probleme legate de educaţia la distanţă, din cauza fie a condiţiilor improprii de lucru de acasă, a presiunilor de a ajuta în gospodărie, a obligaţiei de a munci sau a lipsei de suport tehnic atunci când apar probleme tehnice, afirmă UNICEF.
La nivel global, elevii care au fost lipsiţi de acces la şcoala online au fost de 67 de milioane în Africa de Sud şi de Est, 54 de milioane în Africa de Vest şi Centrală, 80 de milioane în Pacific şi Africa de Sud. „Asia de Est, 37 milioane în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, 147 milioane în Asia de Sud, 25 milioane în Europa de Est şi Asia Centrală şi 13 milioane în America Latină şi Caraibe.
Pe măsură ce mai multe ţări se pregătesc pentru redeschiderea şcolilor, UNICEF „îndeamnă guvernele să acorde prioritate redeschiderii în siguranţă a instituţiilor de învăţământ, atunci când va începe relaxare restricţiilor.”