Numărul spionilor americani din Irak se va reduce, odată cu retragerea trupelor

Retragerea din Irak a trupelor americane de luptă, anunţată marţi de Barack Obama, echivalează cu o reducere concomitentă a numărului de spioni ce lucrează pentru Washington în această ţară, a apreciat un oficial din serviciile americane de informaţii, sub acoperirea anonimatului.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Numărul spionilor americani din Irak se va reduce, odată cu retragerea trupelor

Numărul spionilor americani din Irak se va reduce, odată cu retragerea trupelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Diminuarea numărului de militari americani în Irak, sub pragul de 50.000 şi având pe viitor doar o misiune de formare şi consiliere, va reduce marja de acţiune a serviciilor de informaţii, a avertizat acest oficial.

Militarii americani au propriile lor resurse în domeniul strângerii de informaţii, în special traducători şi ofiţeri detaşaţi ai unor agenţii cum este NSA (National Security Agency) şi NGIA (National Geospatial Intelligence Agency).

"Vom avea mai puţini ochi şi urechi pe teren după retragerea forţelor noastre", a subliniat oficialul, care a apreciat că acest fapt ar putea reprezenta un pericol. El a declarat că mai mulţi oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii urmează să discute pe această temă cu liderii irakieni.

Comunitatea americană de informaţii consideră impasul politic irakian ca fiind principala ameninţare la adresa securităţii ţării, a adăugat oficialul. Alegerile legislative din martie nu au permis nici până în prezent formarea unui Guvern.

"Cea mai mare preocupare se referă la reconcilierea" dintre liderii sunniţi, şiiţi şi kurzi, a spus el. Însă golul politic poate "atinge un punct în care totul se prăbuşeşte şi se dezintegrează", antrenând violenţe interconfesionale şi etnice.

În privinţa reţelei al-Qaida, ramura sa irakiană a fost decapitată şi ea "nu poate ameninţa în mod credibil stabilitatea Irakului", a apreciat acest oficial.

Însă membrii săi pot prejudicia securitatea ţării, dacă Guvernul irakian devine "prea încrezător" sau îşi reduce presiunea exercitată asupra lor, a spus el.

În privinţa Iranului, acest stat ar urma să continue să furnizeze echipamente, antrenament şi să servească drept refugiu unor grupuri irakiene de opoziţie "pentru un anumit timp".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici