- Home
- Externe
- KABUL, (09.04.2014, 17:19)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numeroase fraude au fost semnalate la alegerile prezidenţiale din Afganistan - comisie
Dovezile privind fraudele la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan încep să crească, a apreciat Comisia Electorală pentru analizarea contestaţiilor în urma scrutinului de sâmbătă, ceea ce amplifică temerile repetării scenariului din 2009, când au fost semnalate fraude masive.
Urmărește
92 afișări
Numeroase fraude au fost semnalate la alegerile prezidenţiale din Afganistan - comisie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Iniţial, Comisia a anunţat că primul tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan a fost "mai puţin fraudulos" decât precedentul scrutin din 2009, relatează AFP.
Preşedintele Comisiei, Abdul Satar Saadat, a anunţat însă miercuri că numeroase cazuri de fraudă au fost semnalate la scrutinul de sâmbătă, marcat de o participare masivă la Kabul, dar şi la Kandahar, fosta capitală a talibanilor, care au ameninţat cu "perturbarea" scrutinului.
"Au avut loc fraude şi nu în număr mic", a declarat Abdul Satar Saadat, într-o conferinţă de presă. "Dar suntem încrezători că vom reuşi să identificăm fraudele", a adăugat el, precizând că 3.000 de contestaţii au fost depuse la Comisie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
"Organizarea alegerilor nu a fost o problemă uşoară, dar rata de participare dovedeşte o mare reuşită. În pofida acestei reuşite, au avut loc fraude în anumite locuri", a declarat, la rândul său, Yusuf Nuristani, preşedintele Comisiei Electorale Independente (IEC), organism responsabil cu organizarea scrutinului.
Aproximativ şapte milioane de afgani, din cei aproximativ 13 milioane de alegători înscrişi pe liste, au votat pentru unul dintre cei opt candidaţi la succesiunea preşedintelui Hamid Karzai, inclusiv cei trei favoriţi - Zalmai Rassoul, un apropiat al preşedintelui în exerciţiu, economistul Ashraf Ghani şi opozantul Abdullah Abdullah.
Milioane de cărţi suplimentare de alegător ar fi însă în continuare disponibile în ţară, ceea ce amplifică riscul de fraudă, potrivit observatorilor şi analiştilor.
Autorităţile afgane continuau miercuri numărarea buletinelor de vot, operaţiune care ar putea fi vizată de numeroase contestaţii.
Comisia Electorală a asigurat miercuri că primele rezultate ale scrutinului vor fi cunoscute începând de sâmbătă în anumite provincii. Rezultatele preliminare vor fi cunoscute la 24 aprilie, iar un posibil al doilea tur este programat pentru 28 mai.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cei trei candidaţi favoriţi în alegerile prezidenţiale din Afganistan evocă "fraude" şi "nereguli"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe