- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numeroase ţări din întreaga lume îşi evacuează masiv cetăţenii din Libia
Numeroase ţări din întreaga lume evacuau miercuri, pe cale aeriană sau maritimă, în condiţii dificile, zeci de mii de cetăţeni care lucrează în Libia, din cauza violenţelor.
Numeroase ţări din întreaga lume îşi evacuează masiv cetăţenii din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În Asia, autorităţile se pregăteau să pună în aplicare uriaşe operaţiuni de evacuare pentru repatrierea a 100.000 de lucrători, pe fondul haosului care afectează regimul lui Muammar Kadhafi.
În Libia sunt înregistraţi 60.000 de cetăţeni din Bangladesh, 30.000 de filipinezi, 23.000 de thailandezi şi 18.000 de indieni, în principal ca modeşti muncitori angajaţi pe bază de contract, potrivit cifrelor oficiale.
Autorităţile libiene şi-au dat acordul ca Egiptul să efectueze 37 de curse pentru a-şi repatria cetăţenii, au afirmat autorităţile de la Cairo, potrivit cărora aproape un milion şi jumătate de egipteni lucrează în Libia. Mii dintre aceştia au început să se întoarcă în Egipt pe la punctul de frontieră Al-Salum, de pe coasta mediteraneană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Uniunea Europeană (UE) a cerut Libiei să "garanteze" securitatea străinilor de pe teritoriul său şi să "faciliteze" plecarea celor care doresc acest lucru, potrivit unui proiect de declaraţie al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
Ea a anunţat că în Libia se află în continuare 10.000 de cetăţeni europeni şi că UE mobilizează toate resursele pentru a-i evacua, inclusiv pe cale maritimă.
Un feribot închiriat de Statele Unite, sosit miercuri la Tripoli, urma să plece spre Malta.
Situaţia la aeroportul din Tripoli este "haotică", pasagerii bătându-se pentru a urca în avioane, a povestit comandantul unui avion maltez, Philip Apap Bologna.
China şi-a început miercuri planul de evacuare pentru cei peste 30.000 de cetăţeni ai săi, între care numeroşi ingineri care lucrează în proiecte petroliere, feroviare sau în sectorul telecomunicaţiilor, în condiţiile în care un prim grup de 43 de chinezi evacuaţi a sosit joi cu avionul la Beijing. Un alt avion, un Airbus A330-200 cu 250 de locuri al Air China, a aterizat joi dimineaţă la Tripoli, pentru a prelua alţi chinezi blocaţi în mijlocul violenţelor sângeroase din Libia. Un al doilea aparat de zbor urma să aterizeze după acesta, potrivit autorităţilor citate de China Nouă.
Patru feriboturi greceşti închiriate de autorităţile chineze se îndreptau miercuri spre Libia, pentru a evacua, în special din Benghazi, aproximativ 15.000 de chinezi, în principal către Creta.
Două dintre aceste nave au ajuns deja la Benghazi şi ar urma să sosească la Heraklion (Grecia) joi seară, potrivit China Nouă.
La rândul său, Vietnamul analiza condiţiile de evacuare a celor 10.000 de cetăţeni ai săi.
India finaliza dispoziţiile pentru o evacuare aeriană şi maritimă. Aproximativ 18.000 de indieni ar trăi în Libia, dintre care 3.000 la Benghazi, angajaţi în principal în sectorul construcţiilor de maşini sau în spitale.
Bangladesh, care depinde puternic de banii trimişi de muncitorii săi angajaţi în străinătate, analizează evacuarea a 60.000 de cetăţeni.
Ambasada Thailandei la Tripoli a contactat angajatorii cetăţenilor săi, având în principal sediul la Tripoli, Benghazi, Syrte şi Brak, şi le-a cerut cetăţenilor săi să fie pregătiţi pentru o evacuare.
Filipinezii au declarat că vor să cumpere bilete de avion pentru cetăţenii lor care vor să plece din Libia. Aproximativ 30.000 de filipinezi lucrează în această ţară.
Bangladeshul şi Sri Lanka au contactat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) pentru a cere o asistenţă tehnică. Aproximativ 1.200 de srilankezi sunt oficial înregistraţi în Libia, dar numărul lor real ar fi mult mai ridicat.
Seulul a anunţat că a închiriat un Airbus A330 egiptean pentru a evacua către Cairo 260 dintre cei 1.400 de sud-coreeni încă prezenţi în Libia. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, 39 de sud-coreeni şi 1.000 de străini care lucrau pentru o companie de construcţii sud-coreeană au ajuns la frontiera egipteană în cadrul unui convoi de zece vehicule.
Numeroase ţări europene continuau operaţiunile de repatriere a cetăţenilor lor.
Ankara a anunţat că a repatriat peste 5.000 de turci (din 25.000 prezenţi în Libia), dar şi-a exprimat regretul în legătură cu moartea unei persoane.
Un prim avion care efectuează curse charter a părăsit Londra miercuri după-amiază. Trei sute de britanici se află la Tripoli şi 170 sunt blocaţi în baze din deşert.
Un avion militar francez având la bord 165 de turişti, între care 152 de francezi, venind de la Sebha, la 660 de kilometri sud de Tripoli, în sud-estul ţării, a sosit miercuri seară la Paris, potrivit Ministerului francez al Afacerilor Externe. Este vorba despre cea de-a treia cursă militară începând de marţi. În total, Franţa va fi evacuat în două zile 556 de persoane, dintre care 487 de francezi.
Trei avioane germane au aterizat marţi la Tripoli, unde se află aproximativ 400 de germani.
Opt sute de italieni au fost repatriaţi de la începutul mişcării de contestare, a anunţat Ministerul italian al Afacerilor Externe, care doreşte repatrierea aeriană sau maritimă a cetăţenilor săi încă blocaţi la Tripoli sau Benghazi.
Rusia a repatriat miercuri 339 de cetăţeni ruşi din Tripoli, sosiţi la Moscova la bordul a trei avioane, şi a trimis un feribot pentru a evacua persoane aflate în alte două oraşe din Libia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO