Nunţiul apostolic la Damasc: „Mergem prin sângele victimelor şi lumea îşi spală mâinile”
„Trăim o Sfântă Vinere (comemorarea crucificării lui Iisus) care durează, durează, şi nu lasă să se întrevadă lumina de Paşti (…). Mă tem că gestul (spălării pe mâini) din Sfânta Vineri (al guvernatorului roman Pilat în timpul procesului lui Isus) să nu se repete”, a declarat nunţiul, lansând într-o intervenţie la postul Radio Vatican un îndemn la salvare şi o critică severă la adresa lipsei de acţiune a comunităţii internaţionale.
„Stăm şi privim Siria care cade în ruină, iar comunitatea internaţională nu ştie ce să facă! Numărul victimelor este cu adevărat impresionant. Avem impresia că mergem prin sângele victimelor violenţelor (…) Acest sânge ne impregnează fizic în tălpile încălţămintei„, a adăugat el.
Există datoria de a „nu-ţi spăla mâinile”, a subliniat el.
Minoritatea creştină, inţial ocolită, nu este vizată, în general, ca atare, dar este supusă unor abuzuri cotidiene, aşa cum au mărturisit diverşi episcopi. Mulţi creştini fug din oraşele şi satele lor în străinătate.
Creştinii simt că sunt uitaţi, inclusiv de Bisericile occidentale.
Într-un interviu pentru AFP, acordat la începutul lui februarie, Antoine Audo, episcop caldeean de la Alep şi preşedinte Caritas-Siria, a acuzat Occidentul că „nu acordă nicio importanţă comunităţilor creştine” din Orientul Mijlociu. „Puţin contează prezenţa sau plecarea noastră! Occidentul nu vede importanţa istorică a prezenţei noastre. Pe de o parte, societăţi secularizate, laicizante, fără nicio dimensiune transcedentală, iar pe de altă parte, musulmani care devin din ce în ce mai fanatici: creştinii sunt prinşi între această mentalitate secularizantă şi această mentalitate fundamentalistă!„, a deplâns el.