- Home
- Externe
- WASHINGTON, (13.08.2015, 15:10)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NYT: NSA a folosit programul de colectare a datelor telefonice pentru a căuta agenţi ai Iranului
Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a folosit programul de colectare a metadatelor telefonice interne pentru a căuta agenţi operativi ai Guvernului Iranului şi unor "organizaţii teroriste asociate" - şi nu doar ai Al-Qaida şi filialelor ei -, arată un document oficial, dezvăluie NYT.
Urmărește
169 afișări
NYT: NSA a folosit programul de colectare a datelor telefonice pentru a căuta agenţi ai Iranului (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)
New York Times (NYT) scrie în ediţia online de miercuri că documentul, pe care afirmă că l-a obţinut în baza legii accesului la informaţii publice, arată că un ordin emis în februarie 2010 de Tribunalului secret pentru supravegherea informaţiilor străine (FISA) pentru acest program lista companiile AT&T şi Sprint ca implicate în el. Un ordin al Tribunalului, dezvăluit în 2013, viza doar o filială Verizon.
Includerea Iranului şi a grupărilor sale teroriste aliate - cel mai probabil gruparea şiită libaneză Hezbollah - şi confirmarea numelor altor companii participante oferă publicului noi detalii care să-i permită să înţeleagă fostul program secret, subliniază NYT. Administraţia Bush a creat programul cu scopul de a găsi celule teroriste ascunse pe teritoriul american, după atacurile din 11 septembrie 2001, iar oficiali guvernamentali l-au justificat prezentând ca exemplu Al-Qaida.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
NYT face aceste dezvăluiri în contextul unor dezbateri atât asupra acordului privind anularea sancţiunilor impuse Iranului în schimbul limitării de către Teheran a programului său nuclear, cât şi asupra spionării - inclusiv a americanilor - de către NSA şi rolului companiilor americane în aceste programe de spionaj.
Congresul a adoptat, în iunie, o lege prin care interzice colectarea sistematică a înregistrărilor telefonice pe teritoriul Statelor Unite începând din noiembrie şi prin care creează în loc un program de analizare a legăturilor dintre apelanţi, în căutarea unor suspecţi de terorism, fără ca Guvernul să păstreze datele colectate.
Citeşte şi: Ambasadorul SUA în Germania, invitat să dea explicaţii privind miniştrii spionaţi de NSA
Citeşte şi: Principalele dezvăluiri din documentele NSA despre preşedinţii Hollande, Sarkozy şi Chirac
Documentul care dezvăluie noi informaţii despre program este o scrisoare, din august 2010, trimisă de către Departamentul Justiţiei judecătorului John Bates, la acea vreme preşedintele Tribunalului secret precizează ziarul. Scrisoarea a fost inclusă în cele 350 de pagini de rapoarte întocmite de către inspectorul general pentru NSA despre program, pe care Guvernul l-a furnizat The New York Times marţi după-amiaza în urma unui proces în baza Legii libertăţii informaţiilor (Freedom of Information Act).
Scrisoarea - care-l alerta pe judecătorul Bates în legătură cu un incident în care o reglementare impusă de Tribunal în cadrul programului a fost încălcată - conţinea informaţii pe care Guvernul le cenzurează de obicei atunci când declasifică asemenea documente, şi anume numele întreg al ordinului Tribunalului cu privire la programul în vigoare la vremea respectivă, care includea o listă pe care figura Iranul şi numele companiilor. Publicarea scrisorii fără să fie cenzurată a fost, aparent, o greşeală.
NSA nu a răspuns unei solicitări din partea ziarului în acest sens, precizează NYT.
După ce au lăudat programul de supraveghere în masă ca esenţial în prevenirea unor atacuri teroriste, oficiali din cadrul Agenţiei spun acum că acesta nu a contribuit la dejucarea niciunui atac terorist, dar susţin în continuare că este un instrument de anchetă folositor.
Programul a fost dezvăluit în iunie 2013, după ce Edward J. Snowden, un fost consilier NSA şi CIA, a dezvăluit numeroase documente clasificate aparţinând Agenţiei. Primul astfel de document, dezvăluit în 2013, a fost un ordin prin care Tribunalul secret dispunea ca o filială Verizon să predea toate înregistrările apelurilor clienţilor ei.
În pofida faptului că administraţia Obama a declasificat existenţa programului de colectare a datelor telefonice în masă, ea a refuzat să confirme ce alte companii de telefonie au participat la el.
Scrisoarea nu clarifică cât de des a folosit NSA programul să caute agenţi ai Iranului sau ai unor organizaţii teroriste cu legături cu Teheranul, precizează NYT, subliniind însă că scrisoarea Deartamentului Justiţiei confirmă că atât AT&T, cât şi Sprint, au particiat la program.
Documentul conţine de asemenea o "surpriză", comentează NYT, care precizează că pe listă, în afară de filiale ale Verizon Communications, apare Verizon Wireless, la vremea respectivă aflată într-un parteneriat cu firma britanică Vodafone.
Includerea Verizon Wireless pe listă este surprinzătoare, subliniază ziarul american, în contextul în care The Wall Street Journal (WSJ) scria în iunie 2013 că Verizon Wireless şi T-Mobile nu au luat parte la program deoarece acţiunile lor ar fi fost deţinute, în parte, de străini. În 2014, The Journal, The Washington Post (WP) şi NYT au scris, citând oficiali din domeniul informaţiilor, că, din motive tehnice, programul viza în principal înregistrări ale convorbirilor în telefonia fixă.
Însă nu este clar dacă inluderea Verizon Wireless în ordinul Tribunalului înseamnă că firma preda înregistrări ale clienţilor, scrie NYT, care citează un purtător de cuvânt al companiei afirmând că nu are permisiunea să confirme sau infirme informaţiile.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe