Prima pagină » Știri externe » NYT: O întâlnire între cele două Corei dezamorsează cel puţin temporar tensiunile de la frontieră

NYT: O întâlnire între cele două Corei dezamorsează cel puţin temporar tensiunile de la frontieră

Oficiali de rang înalt din cele două Corei s-au întâlnit sâmbătă în satul Panmunjom, au anunţat oficiali sud-coreeni, o reuniune care pare să fi reuşit să dezamorseze, cel puţin temporar, tensiunile de după un schimb de focuri de artilerie, joi, relatează New York Times în pagina electronică.
NYT: O întâlnire între cele două Corei dezamorsează cel puţin temporar tensiunile de la frontieră

Întâlnirea a avut loc în satul de frontieră Panmunjom, a declarat Kim Kyou-hyun, un consilier de rang înalt al preşedintei sud-coreene Park Geun-hye. El a precizat că la discuţii au participat decidenţi de ambele părţi, şi anume Kim Kwan-jin, consilierul preşedintei sud-coreene pentru Securitate Naţională şi vice-mareşalul Hwang Pyong-so, ofiţerul nord-coreean cu cel mai înalt grad după Kim Jong-un, comandatul suprem al forţelor armate, care deţine gradul de mareşal.

Coreea de Nord a confirmat într-un scurt comunicat că cele două părţi au fost de acord să se întâlnească. Agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA, într-un gest pe care nu l-a mai făcut de mulţi ani, a folosit numele oficial al Coreea de Sud – Republica Coreea, în loc de expresia jignitoare „marionetele sud-coreene”, subliniază NYT.

Anunţul a fost făcut cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului-limită al unui ultimatum pe care Phenianul l-a dat Seulului să oprească difuzarea de mesaje de propagandă prin difuzoare plasate de-a lungul liniei de demarcaţie puternic militarizate, iar reuniunea a început imediat după expirarea ultimatumului. Nord-coreenii au ameninţat cu o „acţiune militară puternică” dacă sud-coreenii nu opresc difuzoarele.

Reuniunea a început la ora locală 18.30 (12.30, ora României) şi a continuat până sâmbătă seara târziu, potrivit unor oficiali sud-coreeni. E au declarat că ministrul sud-coreean al Unificării Hong Yong-pyo şi Kim Yang-gon, un secretar nord-coreean de rang înalt din cadrul Partidului Muncitorilor însărcinat cu relaţiile intercoreene, au luat de asemenea parte la discuţii.

Cele două Corei au fost implicate joi într-un schimb de focuri de artilerie, la linia de demarcaţie. Nicio victimă nu a fost raportată, dar acesta a fost cel mai grav incident militar din ultimii cinci ani.

Oficiali sud-coreeni au declarat că ei cred că nord-coreenii au deschis focul ca avertisment în vederea opririi difuzoarelor. Sudul a reluat luna aceasta – după 11 ani – transmisiile, o tactică de propagandă care datează de pe vremea Războiului Rece, ca răspuns faţă de mutilarea a doi grăniceri sud-coreeni de către nişte mine de teren instalate de către Phenian, a acuzat Seulul.

Consilierul prezidenţial sud-coreean Kim Kyou-hyun a declarat că negocierile cu privire la întâlnirea de la Panmunjom au început vineri, când Kim Yang-gon a sugerat organizarea reuniunii într-un mesaj adresat Seulului.

Acesta a fost prima reuniune la nivel înalt între cele două Corei din februarie 2014 încoace, cu excepţia unei întâlniri informale, în octombrie, după ce vicemareşalul Hwang şi alţi oficiali nord-coreeni au asistat, spre surprinderea generală, la Jocurile Asiatice, în Coreea de Sud.

La Washington, un oficial de la Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama a fost informat în legătură cu reuniunea.

Discuţiile s-ar fi concentrat asupra problemei difuzoarelor.

Seulul anunţa, săptămâna aceasta, că nu va înceta să difuzeze mesaje de propagandă dacă Phenianul nu va prezenta scuze pentru amplasarea minelor de teren care i-au mutilat pe militarii sud-coreeni şi dacă nu-i va pedepsi pe vinovaţi. Regimul stalinist a negat însă că ar fi amplasat minele şi a dezminţit că a declanşat schimbul de focuri de joi, acuzând Seulul că a „fabricat” ambele episoade pentru a atrage atenţia de la scandalurile care au afectat Guvernul lui Park Geun-hye.