- Home
- Externe
- WASHINGTON, (09.12.2018, 13:51)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NYT: Presiunile asupra lui Donald Trump se amplifică, riscând să conducă la procedura demiterii
Suspiciunile referitoare la activităţile electorale ale lui Donald Trump, vizând contacte cu Rusia şi efectuarea de plăţi pentru evitarea unor scandaluri, vor creşte presiunile şi riscă să conducă la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui SUA, comentează cotidianul The New York Times.
Urmărește
3377 afișări
NYT: Presiunile asupra lui Donald Trump se amplifică, riscând să conducă la procedura demiterii
Cele mai recente dezvăluiri făcute de procurorii care îl anchetează pe preşedintele Donald Trump şi echipa acestuia conturează portretul unui candidat care a coordonat personal un sistem ilegal pentru manipularea scrutinului prezidenţial din anul 2016. Există indicii că principalii consilieri ai lui Donald Trump au avut mult mai multe contacte cu Rusia decât a recunoscut vreodată preşedintele SUA, comentează editorialiştii Peter Baker şi Nicholas Fandos într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Argumentaţia procurorilor este clară: Trump a înşelat alegătorii / Dar ce înseamnă acest lucru?"
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Conform argumentaţiei elaborate de Robert Mueller - procurorul special care anchetează ingerinţele electorale ruse şi contactele echipei de campanie a lui Donald Trump cu Moscova - şi de procurorii din New York, Donald Trump a continuat în secret, în timpul campaniei electorale, eforturile de a face afaceri în Rusia, în contextul în care agenţi ruşi încercau să îl influenţeze. În acelaşi timp, Trump a efectuat plăţi către două femei pentru a bloca dezvăluiri despre relaţii inadecvate, încălcând astfel legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale.
"În memorandumul privind cererea de condamnare, procurorii au argumentat vineri că percep eforturile fostului avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, de blocare a dezvăluirilor despre relaţiile acestuia ca fiind o distorsionare a unui scrutin democratic, iar prin extensie îl acuză pe preşedinte de înşelarea electoratului, punând atfel sub semnul întrebării legitimitatea victoriei în alegerile prezidenţiale", explică editorialiştii The New York Times.
În memorandum, procurorii din New York l-au descris pe Donald Trump, identificat drept "Individul 1", ca fiind complice la efectuarea plăţilor, o situaţie care aminteşte de Scandalul "Watergate", care l-a vizat pe fostul preşedinte Richard Nixon. "(...) Michael Cohen a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor din culise. A făcut acest lucru prin organizarea unor plăţi secrete şi ilegale pentru reducerea la tăcere a două femei care altfel ar fi făcut publice presupusele relaţii extraconjugale cu Individul 1. În acest mod, Cohen a indus în eroare alegătorii prin ascunderea unor fapte despre care a crezut că ar fi avut impact substanţial asupra alegerilor", au argumentat procurorii.
"Donald Trump a respins argumentaţia procurorilor, iar actualul avocat al preşedintelui, Rudolph Giuliani, a minimizat importanţa potenţialelor încălcări ale reglementărilor de finanţare a campaniei. Însă unii politicieni democraţi afirmă că situaţia poate conduce la demitere", subliniază NYT, observând că echipa juridică a preşedintelui se confruntă acum cu o nouă problemă - acuzaţiile de încălcare a legii privind finanţarea campaniei. Până acum, avocaţii lui Donald Trump se concentrau doar pe respingerea suspiciunilor de colaborare cu Moscova şi de obstrucţionare a justiţiei, strategia fiind cea de contestare a credibilităţii procurorului special Robert Mueller.
"Până acum, erau două acuzaţii diferite, ori suspiciuni, cum s-ar putea numi. Una era complicitate cu ruşii. Alta, obstrucţionarea justiţiei şi toate lucrurile care decurg din asta. Acum, apare a treia - că preşedintele se află în centrul unei fraude masive împotriva poporului american", observă congresmanul democrat Jerrold Nadler, viitorul preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice din Camera Reprezentanţilor.
Avocatul Rudolph Giuliani susţine că preşedintele Donald Trump nu va putea fi inculpat, deoarece plăţile respective nu sunt contribuţii la campania electorală.
La rândul său, congresmanul Jerrold Nadler afirmă că s-ar putea întruni criteriile pentru procedura demiterii, precizând că va cere în ianuarie Comisiei pentru Afaceri Juridice să investigheze cazul. Nadler a precizat că acest lucru nu va conduce automat la declanşarea procedurii demiterii. "Sunt acuzaţii suficient de grave pentru a justifica demiterea? Aceasta este o altă întrebare", a explicat congresmanul democrat.
Poziţia prevalentă la Departamentul Justiţiei este că un preşedinte în funcţie nu poate fi inculpat, dar acest lucru nu înseamnă că un preşedinte nu poate fi pus sub acuzare după încheierea mandatului. Procurorii din New York au examinat termenul de prescriere din legea privind finanţarea campaniilor electorale şi cred că pot fi formulate acuzaţii la adresa lui Donald Trump dacă nu va fi reales, a declarat un oficial citat de NYT.
Deşi Donald Trump şi Casa Albă au încercat să minimizeze noile acuzaţii, alţi politicieni republicani nu sunt de acord cu această poziţie. Informaţiile prezentate în cazul lui Michael Cohen "aduc pe masa discuţiilor demiterea şi nu pot să nu mă gândesc că aceasta este direcţia", admite politicianul republican Rob Stutzman, unul din criticii preşedintelui SUA.
Camera Reprezentanţilor poate decide suspendarea preşedintelui SUA cu majoritate simplă, dar procesul care va urma în Senat necesită două-treimi din voturi pentru demiterea liderului de la Casa Albă. În acest context, Donald Trump este ferit de riscul destituirii dacă nu ar fi abandonat de 20 de senatori republicani.
"În acest context, deşi unii politicieni liberali insistă ca democraţii să declanşeze procedura demiterii, liderii Partidului Democrat sunt reticenţi, temându-se de represalii politice", notează NYT.
Imediat după scrutinul parlamentar parţial, Donald Trump a ameninţat că Senatul SUA, care va fi controlat în continuare de Partidul Republican, va investiga politicieni democraţi în cazul în care Camera Reprezentanţilor va lansa anchete împotriva sa.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Românii, nemulţumiţi de schimbarea Codului rutier din Italia. Sute de oameni au comentat pe pagina ambasadei României la Roma
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe