- Home
- Externe
- DONEŢK, (30.04.2015, 19:20)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NYT: Separatiştii proruşi din estul Ucrainei rescriu istoria foametei din anii '30
Profesorii de istorie din "republica populară" de la Doneţk au fost puşi să arunce la gunoi manuaele de istorie ucrainene, înlocuite cu noi "linii directoare" prin care separatiştii proruşi rescriu istoria ţării, inclusiv a foametei din anii '30, relatează The New York Times în ediţia electronică.
Urmărește
1599 afișări
NYT: Separatiştii proruşi din estul Ucrainei rescriu istoria foametei din anii '30 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit ziarului, elevii din estul Ucrainei nu mai învaţă - aşa cum învăţau de la proclamarea independenţei ţării - că foametea a fost un genocid, aşa cum o caracterizează în mod tradiţional istoricii ucraineni, şi anume rezultatul direct al colectivizării forţate impuse de către Stalian şi al rechiziţionării de către Guvernul sovietic al grânelor, pentru export, ceea ce a condus la penurie şi la închiderea frontierelor ţării.
Începând din acest an, din ordinul noilor "guverne" separatiste, ei învaţă, în schimb, versiunea rusă "igienizată", potrivit căreia foametea a fost o tragedie inevitabilă care a lovit întreaga Uniunea Sovietică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
-
Turcia vrea să încheie un acord maritim cu Siria
Istoria Ucrainei secolului al XX-lea este extrem de sângeroasă. După foamete au urmat reprimarea stalinistă şi luptele violente de pe frontul de est, în al Doilea Război Mondial, soldate cu peste cinci milioane de morţi în rândul civililor. În actualul război civil, în afara controlului asupra teritoriului, nimic nu a fost atât de disputat ca această istorie, comentează NYT.
De luni de zile, profesorii de istorie erau nevoiţi să improvizeze pentru a scoate în evidenţă vechile legături dintre Donbas şi Rusia. Până când "ministerul educaţiei" din "republica populară" de la Doneţk a venit cu aceste indicaţii, multiplicate la copiator şi intitulate "Materiale pentru chestiuni de predarea istoriei", care să fie folosite în al doilea semestru din acest an, rescriind literalmente istoria în mijlocul anului şcolar.
"Istoria nu se schimbă", declară pentru NYT o profesoară de istorie, Natalia Skricenko, despre noua "programă" destinată elevilor din zona aflată sub controlul separatiştilor. "Oamenii doar privesc faptele din perspectiva unei noi mentalităţi", consideră ea. "Nu ştim ce s-a întâmplat în trecut. Tot ceea putem să aflăm este ceea ce vedem prin prisma vremii noastre", adaugă ea.
La Şcoala numărul 14 din Doneţk, unde predă, elevii învaţă o "nouă" istorie nu doar în privinţa foametei, ci şi a luptei împotriva nazismului, reprimării staliniste şi relaţiilor cu Rusia. Profesoara spune că-şi încurajează elevii care au început să studieze istoria secolului al XX-lea după vechea programă să se gândească la perioada de tranziţie ca la o ocazie de a învăţa cum este scrisă istoria.
"Însă istoria este prea puţin academică zilele acestea la Doneţk", comentează NYT, în contextul în care Rusia şi grupurile din estul Ucrainei pe care le susţine şi-au justificat rebeliunea, care s-a soldat cu peste 6.000 de morţi şi strămutarea a 1,5 milioane de oameni, denunţând îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici drept o lovitură de stat neofascistă.
În replică, partea ucraineană, care se opune oricărei influenţe ruseşti, inclusiv a separatiştilor din est, citează foametea din 1933 pentru a argumenta că Rusia şi-a pierdut pentru totdeauna dreptul moral de a guverna această ţară.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe