NYT: SUA îndeamnă ţările aliate să contracareze companii de telecomunicaţii din China, din raţiuni de dominaţie geostrategică

Administraţia Donald Trump a lansat de aproximativ un an o campanie prin care îndeamnă ţările aliate, în principal cele din cadrul NATO, să contracareze activităţile Huawei şi ale altor companii chineze, în contextul competiţiei geostrategice, scrie cotidianul The New York Times.

Urmărește
14625 afișări
Imaginea articolului NYT: SUA îndeamnă ţările aliate să contracareze companii de telecomunicaţii din China, din raţiuni de dominaţie geostrategică

NYT: SUA îndeamnă ţările aliate să contracareze Huawei, din raţiuni de dominaţie geostrategică

Este prima reţea construită pentru a permite funcţionarea senzorilor, roboţilor, vehiculelor autonome şi a altor dispozitive care vor transmite permament cantităţi mari de date, astfel încât uzinele, şantierele de construcţii şi chiar oraşe întregi vor putea fi gestionate fără o intervenţie umană totală. De asemenea, reţeaua va permite utilizarea în mod mai eficient a sistemelor de realitate virtuală şi a instrumentelor de inteligenţă artificială.

Dar ceea ce este bun pentru clienţi este bun şi pentru serviciile de informaţii şi pentru autorii atacurilor cibernetice, subliniază editorialiştii NYT, explicând că oricine deţine control asupra reţelelor va exercita control şi asupra fluxurilor de date.

Foşti şi actuali oficiali guvernamentali, agenţi de informaţii şi directori ai firmelor de telecomunicaţii din SUA afirmă că este clar că potenţialul creat de reţeaua 5G a generat calcule cu miză evidentă pentru Casa Albă condusă de Donald Trump - convingerea că trebuie să existe un singur învingător în această cursă a înarmării, iar partea care pierde trebuie exclusă. În ultimele luni, oficialii de la Preşedinţia SUA au început să elaboreze un proiect de ordonanţă executivă, aşteptată în următoarele săptămâni, care practic le-ar interzice companiilor americane să folosească echipamente de origine chineză în reţelele esenţiale de telecomunicaţii. În prezent, interdicţia vizează doar reţelele guvernamentale.

Nervozitatea legată de tehnologia chineză există de mult timp în Statele Unite, alimentată de temerile că Beijingul ar putea introduce dispozitive speciale în reţelele de telecomunicaţii care le-ar permite serviciilor secrete chineze să intercepteze comunicaţiile militare, guvernamentale şi corporative. Iar intruziuni cibernetice chineze asupra activităţilor companiilor şi entităţilor guvernamentale americane s-au produs în mod repetat, comise inclusiv de hackeri suspectaţi că ar lucra pentru Ministerul chinez al Securităţii Statului.

Preocupările au devenit urgente în contextul în care numeroase ţări încep să decidă ce firme le vor construi reţelele 5G.

Washingtonul este preocupat şi de legăturile dintre directori ai companiilor chineze şi Administraţia de la Beijing, acuzată că devine din ce în ce mai autoritaristă. "Este important să ne amintim că relaţiile companiilor chineze cu Administraţia de la Beijing nu sunt cum sunt relaţiile firmelor private cu guvernele ţărilor din Occident. Legea chineză pentru Informaţii Naţionale, adoptată în 2017, obligă firmele chineze să susţină, să ofere asistenţă şi să coopereze în activităţile de colectare de informaţii", explică William R. Evanina, directorul Centrului Naţional american pentru Contrainformaţii şi Securitate.

Atenţia acordată de Casa Albă activităţilor companiei Huawei coincide cu abordarea generală a Administraţiei Donald Trump în sensul contracarării Chinei, abordare care include majorarea taxelor vamale pentru produsele chineze, restricţionarea investiţiilor şi inculparea unor cetăţeni chinezi cărora li se atribuie atacuri cibernetice şi activităţi de spionaj.

"Preşedintele Donald Trump consideră că este esenţial să fie rezolvată această problemă economică, nu doar pentru echilibrarea balanţei din punct de vedere comercial şi a face China să se conformeze regulilor ca toate celelalte ţări, ci şi pentru a evita un dezechilibru viitor din punctul de vedere al puterii politice şi militare. Din punctul său de vedere, cele două aspecte sunt foarte strâns legate", a explicat John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate naţională, într-un interviu acordat recent cotidianului The Washington Times.

Administraţia SUA a avertizat naţiunile aliate că următoarele şase luni reprezintă o perioadă critică. Multe ţări lansează procedurile pentru organizarea licitaţiilor destinate reţelelor 5G, urmând să decidă contracte în valoare de miliarde de dolari.

Administraţia Chinei consideră acest moment ca fiind şansa de a construi reţele de telecomunicaţii în lume - în principal în ţări europene, asiatice şi africane care sunt din ce în ce mai mult sub influenţa economică a Beijingului.

"Va fi chiar mai important decât instalarea sistemelor de electricitate. Totul va fi conectat, iar sistemul central al acestor oraşe inteligente va fi reţeaua 5G", apreciază analistul Chris Lane, de la firma de consultanţă Sanford C. Bernstein.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici