NYT: Transplantul de materii fecale, o terapie revoluţionară care s-a dovedit eficientă, subiect de dispută între industria farmaceutică şi doctori

Transplantul de materii fecale, o terapie revoluţionară care s-a dovedit remarcabil de eficientă în cazul pacienţilor cu colită recurentă, este un motiv de dispută acerbă între companiile farmaceutice şi doctori, relatează cotidianul The New York Times.

Urmărește
15043 afișări
Imaginea articolului NYT: Transplantul de materii fecale, o terapie revoluţionară care s-a dovedit eficientă, subiect de dispută între industria farmaceutică şi doctori

NYT: Transplantul de materii fecale, o terapie revoluţionară care s-a dovedit eficientă, subiect de dispută între industria farmaceutică şi doctori

Companiile farmaceutice susţin că includerea în categoria produselor farmaceutice a transplantului de materii fecale ar spori eficacitatea terapiei, dar mulţi doctori consideră că o astfel de clasificare ar duce la creşterea costurilor pentru pacienţi şi doar ar servi intereselor industriei farmaceutice, explică jurnalistul Andrew Jacobs în articolul cu titlul "Companiile farmaceutice şi doctorii se confruntă în legătură cu viitorul transplanturilor de materii fecale"

Transplantul de materii fecale sau bacterioterapie fecală constă în transferul materiilor fecale de la un donor sănătos în interiorul tracului gastrointestinal al pacienţilor care suferă de colită recurentă cu bacteria Clostridium difficile, o infecţie debilitantă care afectează anual aproximativ 500.000 de americani şi cauzează decesul în cazul a 30.000.

Oamenii de ştiinţă cred că această terapie ar putea fi folosită în viitor pentru a trata o varietate de boli, inclusiv diabet sau cancer.

În centrul controversei este chestiunea clasificării acestei terapii: este bacterioterapie fecală un produs farmaceutic, ori ceva mai degrabă o procedură similară cu transplanturile de organe, ţesuturi şi sânge? În funcţie de răspunsul la această întrebare, Agenţia americana a Medicamentelor (FDA) va stabili cum va reglementa această procedură, cât va costa şi cine va obţine profit de pe urma ei.

"Oamenii au motive întemeiate să se îngrijoreze pentru că, pentru mulţi pacienţi, transplanturile de fecale sunt o chestiune de viaţă şi de moarte", a declarat Catherine Duff, fondatoarea Fundaţiei Fecal Transplant, un grup de pacienţi. "Există temeri că lăcomia corporatistă se va pune în calea accesului pacienţilor" la această terapie, a adăugat Duff.

În 2013, FDA a anunţat că analizează posibilitatea clasificării terapiei ca produs farmaceutic, însă va continua să studieze chestiunea înainte de a lua o decizie finală. Mulţi specialişti spun că abordarea agenţiei se bazează pe date ştiinţifice învechite şi ar putea duce la creşterea costurilor pentru pacienţi.

Dr. Alexander Khoruts, un gastroenterolog la Universitatea din Minnesota, a declarat că se teme că FDA favorizează interesele companiilor care caută noi metode prin care să introducă ingrediente active prin intermediul fecalelor transplantate.

"Nu cred că putem vorbi de ticăloşi evidenţi în acest caz, dar îmi fac griji că autorităţile de reglementare nu cunosc cele mai recente informaţii ştiinţifice şi că interesele investitorilor ar putea surclasa pe cele ale pacienţilor", a declarat Khoruts.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor farmaceutice şi unii doctori argumentează că modelul tratamentelor cu medicamente va ajuta la asigurarea eficacităţii şi siguranţei unei terapii revoluţionare, dar care nu este pe deplin înţeleasă.

Terapia cu materii fecale este şi o potenţială "mină de aur", atât pentru cercetători, cât şi pentru industria farmaceutică, afirmă jurnalistul.

Potrivit firmei GlobalData, piaţa tratamentelor pe bază de medicamente pentru infecţia cu Clostridium difficile este de aşteptat să ajungă la 1,7 miliarde de dolari până în 2026, faţă de 630 milioane dolari în 2016.

Inspiraţi de succesul transplanturilor fecale pentru Clostridium difficile, oamenii de ştiinţă caută să dezvolte tratamente similare pentru o serie de afecţiuni şi tulburări, printre care obezitatea, autismul, colita ulcerativa şi bolile Alzheimer sau Parkinsons.

De asemenea, domeniul a atras şi interesul investitorilor, care au investit zeci de milioane de dolari în cercetări privind transplantul cu fecale.

Zeci de mii de americani cu Clostridium difficile au fost vindecaţi cu ajutorul transplanturilor cu fecale, tratamentul având o rată de succes de până la 80%, potrivit unor studii medicale.

Dacă FDA va clasifica transplantul de materii fecale ca un nou produs farmaceutic, în acest caz companiile de medicamente vor trebui să supună produsele propuse unui proces de investigaţie exhaustiv pentru a evalua eficacitatea şi siguranţa acestora, proces ce poate costa milioane de dolari.

Criticii se tem ca clasificarea ca produs farmaceutic ar permite unei companii de medicamente să obţină dreptul exclusiv de a vinde tratamente de transplant fecal timp de până la 12 ani, lucru care ar frâna inovaţia în acest domeniu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici