O acţiune militară împotriva Coreei de Nord este „o opţiune” luată în calcul de SUA
„Cu certitudine că nu dorim ca lucrurile să ajungă la un conflict militar”, a declarat oficialul american, făcând referire la posibilitatea unei acţiuni militare împotriva regimului de la Phenian.
Aflat în vizită în Coreea de Sud, Tillerson a adăugat că „în cazul în care ameninţarea reprezentată de programul lor militar ajunge la un nivel care necesită o acţiune, atunci, această opţiune este de luat în calcul”.
Secretarul de Stat a mai precizat că Washingtonul a renunţat la politica expectativei strategice în ceea ce priveşte regimul nord-coreean.
„Să fie foarte clar: politica expectativei strategice s-a încheiat. Analizăm o serie de noi măsuri diplomatice şi de securitate. Toate opţiunile sunt pe masă”, a declarat oficialul american, adăugând că orice acţiune a Phenianului care ameninţă Coreea de Sud va primi „un răspuns adecvat”.
Tillerson, care urmează să ajungă sâmbătă în China, a cerut Beijingului să implementeze regimul de sancţiuni împotriva statului nord-coreean şi a adăugat că autorităţile chineze nu au niciun motiv să pedepsească Coreea de Sud pentru instalarea sistemului american antirachetă THAAD.
„Credem că aceste acţiuni sunt inutile şi îngrijorătoare”, a declarat oficialul american, făcând referire la restricţiile economice ale Chinei la adresa firmelor sud-coreene, pe Seulul le consideră ca fiind o formă de răspuns a Beijingului la planurile de instalarea sistemului antirachetă.
„Sperăm că statul chinez îşi va schimba poziţia în ceea ce priveşte pedepsirea Coreei de Sud”, a completat Tillerson.
În ultimul an, Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare şi mai multe teste balistice.
Tillerson a vizitat şi zona demilitarizată între Coreea de Sud şi de Nord, dar s-a întâlnit şi cu o parte din cei 28.500 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud.