O activistă care ancheta moartea unor militari ruşi în estul Ucrainei, inculpată pentru "fraudă"

Inculparea pentru "fraudă" a activistei ruse Liudmila Bogatenkova, care a publicat o listă cu militari ruşi ucişi, în opinia ei, în lupte în estul Ucrainei, în contextul în care Moscova dezminte orice implicare, a declanşat un val de proteste în rândul apărătorilor drepturilor omului.

Urmărește
552 afișări
Imaginea articolului O activistă care ancheta moartea unor militari ruşi în estul Ucrainei, inculpată pentru "fraudă"

O activistă care ancheta moartea unor militari ruşi în estul Ucrainei, inculpată pentru "fraudă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liudmila Bogatenkova, în vârstă de 73 de ani, a fost arestată în weekend la Budionovsk, în regiunea Stavropol, şi a fost inculpată pentru "fraudă la scară mare". Problemele sale judiciare sunt considerate de către apărători ai drepturilor omului o măsură punitivă faţă de activitatea pe care a desfăşurat-o la conducerea unui ONG de apărarea drepturilor militarilor din regiunea Stavropol (sud).

"Acesta este un act de intimidare" a activistei care a sfidat autorităţile ruseşti, întocmind o listă cu militari ruşi morţi în lupte în Ucraina, a declarat pentru AFP Serghei Krivov, un membru al Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin.

Moscova a dezminţit mereu implicarea sa în conflictul dintre rebeli proruşi şi armata ucraineană, care devastează estul ţării de peste şase luni, în timp ce Kievul şi Occidentul o acuză atât că furnizează armament şi combatanţi insurgenţilor, cât şi că a intervenit cu trupe din cadrul armatei pe teritoriul ucrainean.

În august aproximativ zece paraşutişti ruşi au fost arestaţi de către trupe ucrainene în estul ţării, unde au ajuns, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, "în mod accidental", în cursul unei misiuni de patrulare.

În lunile care au urmat, relatărille despre funeralii secrete ale unor militari ucişi în confruntări armate în Donbas s-au multiplicat în presa rusă.

Apărători ai drepturilor omului deplâng faptul că solicitările lor de anchetare asupra acestor informaţii despre aducerea în Rusia a cadavrelor unor militari ruşi ucişi în lupte -"cargo-200" în jargon militar - sunt ignorate de către autorităţi.

- Activista, eliberată

Bogatenkova, care are diabet şi are nevoie de injecţii zilnice cu insulină, a fost eliberată luni, aparent sub presiunea apărătorilor drepturilor omului, printre care şi Mihail Fedotov, preşedintele Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin.

Activista, care ancheta în mod activ asupra prezenţei acestor militari ruşi în Ucraina, a fost arestată în weekend, iar domiciliul i-a fost percheziţionat, potrivit colegilor acesteia.

"Am vrea să înţelegem lucrul de care este acuzată, cât de grave sunt acuzaţiile şi dacă au legătură cu activităţile sale de apărător al drepturilor omului", a declarat Fedotov pentru AFP.

Lista cu nume de militari morţi în luptă întocmită de către activistă i-a fost transmisă direct lui Putin săptămâna trecută, după refuzul anchetatorilor de a deschide o anchetă penală, potrivit lui Serghei Krivov.

Poliţia regională şi anchetatorii au refuzat, pentru moment, să comenteze în legătură cu acuzaţia, vagă, de "fraudă la scară mare", pentru care femeia riscă până la şase ani de închisoare.

Avocatul lui Bogatenkova Andrei Sabinin a confirmat pentru AFP că activista se afla acasă, la Budionovsk.

- Omerta

Presa independentă rusească a comentat pe larg arestarea activistei, exprimându-şi indignarea faţă de tratamentul rezervat militarilor ucişi în Ucraina. "Ca societate, ar trebui să găsim o formă de a ne despărţi mai demn de cei care au fost seceraţi de acest război, amintindu-ne că nu sunt decât nişte victime", scrie ziarul Novaia Gazeta.

"Un soldat căzut trebuie să rămână anonim: asupra acestui lucru insistă statul", scrie cotidianul Vedomosti. "Odată ce nu s-a declarat război, răspunsul statului la întrebările pe care şi le pune societatea cu privire la militarii morţi este neoficial" şi ia forma unor arestări şi bătăi crunte.

La sfârşitul lui august, deputatul rus Lev Şlosberg a fost agesat şi spitalizat cu o rană la nivelul capului, după ce a asistat la funeraliile secrete ale unor militari ruşi ucişi în Ucraina, potrivit partidului de opoziţie Iabloko din care face parte.

În septembrie, jurnalişti de la BBC care anchetau asupra unor funeralii secrete au fost agresaţi în sudul Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici