O activistă indiană s-ar afla în greva foamei de zece ani
O militantă indiană pentru drepturile omului se află de zece ani în greva foamei, împotriva unei legi care sporeşte puterile forţelor armate în nord-estul Indiei, şi are intenţia să continue această acţiune de protest, au anunţat miercuri simpatizanţii acesteia.
O activistă indiană (C) s-ar afla în greva foamei de zece ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Irom Chanu Sharmila, supranumită "Doamna de fier din Manipur", numele acestui stat indian defavorizat din apropierea frontierei cu Myanmar, a intrat în greva foamei la 2 noiembrie 2000, după ce a fost martoră la uciderea a zece persoane de către armată, într-o staţie de autobuz din apropierea casei sale.
Această femeie, în vârstă de 38 de ani, a fost arestată imediat după ce a intrat în greva foamei, pentru tentativă de sinucidere. Ea a fost, ulterior, trimisă într-un spital din cadrul unei închisori, unde a fost alimentată cu forţa, prin perfuzii, de trei ori pe zi.
Eliberată prin hotărârea unor tribunale locale, ea a reluat greva foamei, fiind arestată din nou. În prezent, ea este deţinută la Spitalul Jawarharlal Nehru din Imphal, capitala statului Manipur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Bilanţ actualizat. Creşte numărul deceselor provocate de incendiile din California
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia: Zoran Milanovic a obţinut un nou mandat la conducerea ţării
-
Mai multe persoane sunt cercetate penal după protestul de duminică
Acţiunea ei hotărâtă vizează abrogarea legii privind acordarea de puteri speciale forţelor armate, adoptată în 1990 (Armed Forces Special Powers Act, AFSPA), care le permite să deschidă focul pe loc şi să aresteze suspecţi fără să aibă un mandat în acest sens.
În statul Manipur se află aproximativ 20 de grupări separatiste, care cer independenţa sau autonomia. În ultimii 20 de ani de violenţe, aici au fost ucise aproximativ 10.000 de persoane.
Această lege a fost adoptată pentru a lupta contra insurecţiilor în nord-estul şi nord-vestul ţării, în special în Cashmir.
"Ea a hotărât să continue greva până când Guvernul va abroga legislaţia draconică", a declarat Babloo Loitongbam, din cadrul asociaţiei locale pentru apărarea drepturilor omului, Human Rights Alert.
Asociaţii internaţionale din domeniul apărării drepturilor omului, ca Amnesty International, au condamnat această lege, apreciind că a servit ca scuză pentru execuţii extrajudiciare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO