O aeronavă militară iraniană s-a apropiat la 45 de metri de un elicopter american în Golful Persic

O aeronavă militară iraniană de observare a zburat la 45 de metri de un elicopter al marinei americane în Golful Persic în martie, generând temeri potrivit cărora comandanţii de rang înalt iranieni ar putea să nu controleze în totalitate forţele locale.

Urmărește
4101 afișări
Imaginea articolului O aeronavă militară iraniană s-a apropiat la 45 de metri de un elicopter american în Golful Persic

O aeronavă militară iraniană s-a apropiat la 45 de metri de un elicopter american în Golful Persic (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Incidentul, care nu a fost dezvăluit public, a tulburat armata americană pentru că manevra ar fi putut genera un incident grav. Acesta a surprins comandanţii americani şi pentru că în ultimele luni forţele iraniene au desfăşurat exerciţii şi operaţiuni în regiune în mod profesionist, a declarat un oficial militar pentru CNN. "Credem că este posibil să fi fost ordonat la nivel local", a declarat oficialul citat.

Incidentul a avut loc în timp ce Statele Unite şi alte mari puteri se întâlnesc cu Iranul în Elveţia pentru a negocia un acord care să limiteze programul nuclear iranian.

Elicopterul MH-60R a decolat de pe USS Carl Vinson într-o patrulă de rutină în spaţiul aerian internaţional, a declarat oficialul. O aeronavă iraniană de observare neînarmată Y-12 s-a apropiat. Aeronava iraniană a survolat de două ori elicopterul, trecând la 45 de metri distanţă de acesta, potrivit oficialului citat. El a declarat că elicopterul s-a îndepărtat într-o manieră "predictibilă", astfel încât iranienii să nu poată interpreta greşit intenţiile americane.

Elicopterul marinei a menţinut contactul cu nava în timpul întâlnirii dar nu a existat niciun contact între cele două aeronave şi nu au fost trase focuri de armă. Echipajul portavionului a făcut poze în timpul incidentului dar armata nu le-a difuzat.

Administraţia americană ia în calcul un potenţial demers de protest faţă de Iran, a declarat oficialul citat.

Acest tip de avion iranian de observare operează în general în Golful Persic de câteva ori pe lună. Dar după acest incident, acestea nu au mai apărut timp de două săptămâni, conducând la concluzia că incidentul ar fi fost ordonat de un comandant local care a fost ulterior mustrat de superiori.

Pentagonul a subliniat că în ultimii ani, cele mai multe întâlniri cu armata iraniană pe mare sau în aer au fost gestionate profesionist, dar că unele misiuni conduse de Gardienii Revoluţiei au fost prea agresive împotriva forţelor americane din zonă.

Îngrijorarea armatei americane a fost că unul dintre aceste incidente ar putea escalada.

Incidentul a avut loc în timp ce marina americană patrulează Golful Aden pentru a supraveghea navele iraniene, despre care Statele Unite cred că încearcă să aducă arme pentru a ajuta rebelii şiiţi din Yemen. Marina americană împărtăşeşte aceste informaţii Arabiei Saudite, a declarat un alt oficial pentru CNN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici