O altă ţară din Europa vrea revenirea la serviciul militar obligatoriu: „Avem nevoie de o armată puternică”

  • Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că şi-a dat acordul pentru restabilirea serviciului militar obligatoriu în ţara sa.
  • Anunţul vine după ce în luna august, Croaţia a anunţat că va reveni la serviciul militar obligatoriu începând cu 2025.
Urmărește
2411 afișări
Imaginea articolului O altă ţară din Europa vrea revenirea la serviciul militar obligatoriu: „Avem nevoie de o armată puternică”

O altă ţară europeană vrea revenirea la serviciul militar obligatoriu: „avem nevoie de o armată puternică”

Preşedintele Serbiei a anunţat că a semnat un acord în privinţa reintroducerii serviciului militar obligatoriu, care ar urma să aibă o durată de 75 de zile şi să intre în vigoare începând cu anul 2025, scrie Deutsche Welle.

„Sper că înţelegeţi cu toţii cât de mult avem nevoie de o armată puternică, cât de mult avem nevoie să achiziţionăm şi să fabricăm mai multe arme”, a spus el în cadrul unei ceremonii de la Academia militară a ţării.

Acest stagiu militar ar fi obligatoriu pentru bărbaţi, în timp ce pentru femei, măsura ar putea fi în continuare de natură voluntară, a declarat preşedintele sârb.

Pentru ca serviciul militar obligatoriu să fie reintrodus, atât Guvernul, cât şi Parlamentul - unde partidul lui Vucic deţine o majoritate solidă - trebuie să adopte această propunere, relevă sursa citată.

Serbia a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011 şi de atunci s-a bazat pe o armată profesionistă.

Ce ţări europene au reintrodus serviciul militar obligatoriu

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, îngrijorările cu privire la pericolul reprezentat de Moscova au crescut în rândul ţărilor europene. În aceste condiţii, unele dintre ele au readus în discuţie varianta reintroducerii stagiului militar obligatoriu, sub anumite forme.

Letonia şi Croaţia sunt ţările care au reintrodus cel mai recent recrutarea militară, pe fondul ameninţărilor reprezentate de Rusia în contextul invaziei din Ucraina. Celelalte ţări care au în vigoare aceeaşi măsură sunt Danemarca, Suedia, Finlanda şi Austria, dar şi Estonia şi Grecia.

Pe de altă parte, Germania a adus în discuţie un nou model de serviciu militar, care ar deveni obligatoriu doar în situaţii de forţă majoră.  

În prezent, România are un serviciu militar bazat pe voluntariat, iar în acest an, Ministerul Apărării a introdus un proiect care prevede un stagiu militar voluntar de patru luni, remunerat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici