Templul din cadrul complexului religios Complexul religios Sabarimala era, prin tradiţie, interzis femeilor aflate la ”vârsta menstruaţiei”. Un complet de judecată din India a anulat interdicţia în luna septembrie, dar femeile au fost atacate atunci când au încercat să viziteze templul.
”Zidul femeilor” a fost o acţiune organizată de coaliţia de centru-stânga aflată la guvernare la nivel statal. Reprezentanţi ai puterii au declarat pentru BBC că aproximativ cinci milioane de femei din diferite colţuri din Kerala au luat parte la realizarea lanţului uman care s-a întins pe autostrăzi din nordul statului până în sud.
A #Womenwall in Kerala, India saw an estimated five million women create a 620km human chain to protest against inequality. https://t.co/utwgsgabaF
— Twitter Moments (@TwitterMoments) January 1, 2019
Reality of „CPI Protest” in Kerala –
Q. Why you joined this Protest for women rights?
A. I don’t know, my husband has asked me to stand here pic.twitter.com/D0iPzXOr6z
— Kapil Mishra (@KapilMishra_IND) January 2, 2019
În acelaşi timp, partidul naţionalist care conduce India a susţinut că decizia curţii reprezintă un atac la adresa valorilor hinduse.
Hinduismul consideră femeile aflate la menstruaţie ca ”necurate” şi le interzice participarea la ritualuri religioase. Majoritatea templelor preferă să permită accesul femeilor atâta timp cât nu sunt la menstruaţie şi evită să pronunţe interdicţii pentru un întreg grup de vârste.
Protestatarii care s-au opus hotărârii judecătoreşti au susţinut că decizia vine în contradicţie cu zeitatea căruia îi este dedicat templul, Ayyappan. Potrivit tradiţiei, zeul practică un jurământ de celibat şi a luat naştere din Shiva şi Vishnu. Legământul de celibat al zeului justifică interdicţia la adresa femeilor cu vârste cuprinse între 10 şi 50 de ani.
După luni de proteste, două femei care abia au depăşit vârsta de 40 de ani au declarat miercuri că au intrat în templu la primele ore ale zilei. După ce s-a aflat că femeile au ajuns în faţa altarului, templul a fost închis pentru o scurtă perioadă de timp pentru purificare.
Cele două femei mai încercaseră şi în luna decembrie să intre sub protecţia poliţiei, dar au fost nevoite să renunţe în faţa protestatarilor care aruncau cu pietre. În ultimele luni, poliţia a operat nu mai puţin de 2000 de arestări din rândurile celor care protestau împotriva permiterii accesului femeilor în templu.
Complexul Sabarimala este unul dintre cele mai căutate destinaţii pentru pelerini, templul primind în fiecare an între 17 şi 50 de milioane de credincioşi.