Serviciile de informaţii americane au obţinut informaţii potrivit cărora Kim, în vârstă de 66 de ani, care a suferit deja un atac cerebral la jumătatea lunii august, ar fi fost victima unui atac similar şi spre sfârşitul lunii octombrie, a precizat canalul de televiziune Tokyo Broadcasting System (TBS), într-o ştire publicată pe site-ul internet.
TBS a adăugat că a obţinut informaţia din partea unei surse americane cu baza în Coreea de Sud. "Spre sfârşitul lunii octombrie, a existat un al doilea atac, care i-a limitat mişcările braţului drept şi capacitatea de vorbire", a afirmat TBS, precizând că, în acel moment, liderul nord-coreean se afla într-un spital din Phenian.
Cel de-al doilea atac cerebral a coincis cu vizita la Phenian a neurochirurgului francez Francois-Xavier Roux, contactat la Paris de fiul cel mare al lui Kim Jong-Il.
Profesorul Roux a recunoscut, într-o declaraţie acordată postului de televiziune japonez Fuji TV, că a călătorit la Phenian la sfârşitul lunii octombrie, dar a dezminţit informaţiile privind o întâlnire avută cu liderul nord-coreean.
Starea de sănătate a lui Kim, care nu şi-a desemnat încă succesorul, a făcut obiectul a numeroase zvonuri în ultimele săptămâni, alimentate de faptul că acesta nu a asistat la marea paradă organizată la 9 septembrie pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la fondarea regimului comunist. Kim nu a fost văzut nici la 30 octombrie, când a avut loc înmormântarea fostului vicepreşedinte Pak Song-Chol.
Autorităţile sud-coreene cred că liderul nord-coreean a suferit un atac cerebral, dar deţine în continuare controlul la Phenian. Presa nord-coreeană publică în mod regulat fotografii ale lui Kim Jong-Il, prezent la diverse activităţi, sportive sau politice, fără a preciza însă data sau locul unde au fost realizate acestea.