Compania, care se ocupă de activele de care statul nu mai are nevoie, a declarat luni că se pregăteşte să vândă locaţia, cunoscut sub numele de Proiectul nr. 2 sau Detention Site Violet, pentru un preţ încă necunoscut, relatează The Guardian.
Făcând parte dintr-un program secret al Washingtonului – în cadrul căruia militanţi islamişti suspectaţi de acte de terorism au fost capturaţi şi reţinuţi în închisori din afara SUA – clădirea cu 10 camere a servit drept centru de detenţie în 2005 şi 2006.
În încăperile sale fără ferestre şi izolate fonic, „se putea face orice se dorea”, a declarat pentru Reuters Arvydas Anusauskas, care a condus o anchetă parlamentară lituaniană privind acest loc în 2010.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aflat în cadrul unei anchete că prizonierii erau raşi la sosire şi legaţi la ochi.
Guvernul lituanian i-a plătit lui Abu Zubaydah, unul dintre prizonieri, 100 000 de euro drept despăgubire pentru tratamentul la care a fost supus în acest loc, în urma deciziei instanţei care a stabilit că guvernul a încălcat legislaţia europeană care interzice tortura.
Un raport al Senatului SUA privind programul de tortură al CIA, publicat în 2014, a făcut referire la „Site Violet”, deşi nu a dezvăluit identitatea ţării în care se afla clădirea.