O comisie a Senatului SUA vrea să pună capăt programului tunului electromagnetic

Comisia pentru Apărare a Senatului american a decis să pună capăt programului tunului electromagnetic, un proiect futurist care trebuia să permită echiparea navelor Marinei cu astfel de dispozitive, a anunţat vineri preşedintele său, Carl Levin, citat de AFP.

Urmărește
6 afișări

Într-un context de tensiuni bugetare, Comisia pentru Apărare a redus bugetul Pentagonului (exceptând cheltuielile pentru războiul din Afganistan) cu 5,9 miliarde de dolari, faţă de cele 553 de miliarde cerute de administraţia Barack Obama, afirmă senatorul Levin într-un comunicat.

Printre programele afectate se află tunul electromagnetic, o armă care ar fi urmat să tragă la peste 300 de kilometri un proiectil fără praf sau alt propulsor chimic.

Comisia pune capăt dezvoltării riscante a tunului electromagnetic, a precizat Levin.

Programul a debutat în 2005 şi 211 milioane de dolari au fost cheltuiţi deja, dintre care 21 de milioane pentru tunul însuşi, construit de grupul britanic de apărare BAE Systems.

Tunul, format din două şine între care este pus un proiectil, permite lansarea muniţiei datorită trecerii unui curent electric foarte puternic prin şine.

În decembrie, în cursul unui test, puterea tirului a atins 33 de megajouli, de trei ori mai mare decât la un test precedent, efectuat în ianuarie 2008. Un megajoule corespunde energiei degajate de o maşină de o tonă care ar lovi un zid cu peste 160 de kilometri pe oră.

Un tir de proiectil cu puterea de 33 de megajouli permite atingerea vitezei mach 5, adică de cinci ori viteza sunetului, a explicat Marina.

Proiectul de lege privind bugetul Apărării trebuie aprobat de Senat şi de Camera Reprezentanţilor, care pot aduce amendamente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici