Comisia a fost înfiinţată marţi de preşedintele Hosni Mubarak, confruntat cu o mişcare de contestare fără precedent în Egipt.
Răspunzând solicitărilor opoziţiei, membrii Conisiei au propus modificarea articolului 76 al Constituţiei, care impune condiţii restrictive pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidenţiale, a articolului 77, care nu prevede în prezent o limită pentru numărul de mandate prezidenţiale, şi a articolului 88, care stabileşte modul de supraveghere a procesului electoral.
Comisia vrea şi modificarea articolului 93, care limitează posibilităţile de recurs după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative, şi a articolului 179, care îi permite preşedintelui să ceară judecarea în tribunale militare a suspecţilor de terorism.
Şi articolul 189, conform căruia preşedintele statului şi preşedintele Parlamentului pot propune amendamente constituţionale, urmează să fie revizuit.
Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, a început duminică un dialog pe tema reformelor democratice cu reprezentanţii opoziţiei, printre care se numără şi cei ai Fraţilor Musulmani, şi cu personalităţi politice independente.
Manifestanţii, care participă de mai mult de două săptămâni la proteste de stradă zilnice, solicitând plecarea imediată a preşedintelui Hosni Mubarak, apreciază că reformele propuse de regimul de la Cairo sunt insuficiente.