Potrivit unui com,unicat al CE, 60% dintre românii care au participat la studiu au declarat că sunt mulţumiţi de măsurile luate de instituţiile UE, faţă de 45% cât este media europeană.
Încrederea în Uniunea Europeană a rămas stabilă faţă de toamna anului 2019, la 43 %, în ciuda variaţiilor percepţiei publice din timpul pandemiei. Încrederea în guvernele şi parlamentele naţionale a crescut (la 40 %, + 6 puncte procentuale şi, respectiv, la 36 %, + 2 puncte procentuale).
Potrivit studiului, cetăţenii consideră situaţia economică ca fiind cea mai presantă problemă cu care se confruntă UE: mai mult de o treime (35 %) din totalul respondenţilor şi-a exprimat preocuparea în acest sens, o creştere considerabilă cu 16 puncte procentuale în comparaţie cu toamna anului 2019, acest aspect trecând astfel de pe al treilea loc pe primul loc în topul preocupărilor. Situaţia economică nu a mai fost un subiect de preocupare atât de presant din primăvara anului 2014.
Pe următoarele locuri în ceea ce priveşte preocupările europenilor sunt situaţia finanţelor publice ale statelor membre (23 %), imigraţia (23 %), sănătatea (22 %) mediul (20 %) şi şomajul (17 %).
„Europenii sunt divizaţi în ceea ce priveşte măsurile luate de instituţiile UE pentru a combate pandemia de COVID-19 (45 %
Cu toate acestea, mai mult de şase europeni din zece au încredere în capacitatea UE de a lua deciziile corecte în viitor (62 %).
Experienţele personale ale europenilor cu privire la măsurile de izolare au fost foarte diverse. În ansamblu, aproape trei europeni din zece afirmă că le-a fost destul de uşor să le respecte (31 %), în timp ce un sfert declară că le-a fost destul de greu să le respecte (25 %). În sfârşit, 30 % afirmă că le-a fost uşor şi greu în acelaşi timp.
De asemenea, studiul arată că majoritatea europenilor (53 %) afirmă că sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia în UE. Procentul respondenţilor „nemulţumiţi” a crescut cu 3 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2019, ajungând la 43 %.
60% dintre europeni susţin că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE.
Sondajul Eurobarometru din vara anului 2020 a fost realizat prin interviuri „faţă în faţă”, completate în mod excepţional cu interviuri online, în perioada 9 iulie – 26 august 2020, în cele 27 de state membre ale UE, în Regatul Unit şi în ţările candidate. În cele 27 de state membre au avut loc 26 681 de interviuri.