Spaima şi emoţiile acestor zile ne reamintesc de basmele copilăriei. Printre ele, „Croitoraşul cel viteaz”. Astăzi, el ia înfăţişarea unei femei dintr-o comună din Franţa, care luptă cu mijloacele ei împotriva căpcăunului Covid-19, dar şi a crizei economice.
Pentru a face faţă pe această nouă piaţă în plină expansiune, croitoreasa şi-a înrolat în afacere soţul şi fiii. „Produsul nostru arată ca o mască chirurgicală, cu o cupă de sutien pentru partea rotunjită, mai plăcută de purtat”, a declarat ea pentru AFP. „Am recuperat cearşafuri reciclate de la hotel, albe, din bumbac, merg la clor. Şi apoi adaug aceste filtre de aspirator pentru a evita particulele. Ştiu că nu se compară cu măştile FFP2, dar au fost validate de farmacistul meu şi este mai bine să ai ceva decât nimic. Cel puţin eviţi picăturile de strănut”, a spus ea. „Am primit comenzi de la medici, livrez paramedicilor, comercianţilor, supermarketurilor.”
Măştile sunt echipate şi cu cleme pentru nas, în realitate materiale plastice utilizate de obicei pentru a închide pungile de ceai. Croitoreasa în vârstă de 47 de ani are 800 de măşti în producţie. „Soţul meu a luat primele sale cursuri de cusut în urmă cu câteva zile şi copiii mei, în vârstă de 10 şi 12 ani, mă ajută şi ei”, spune Céline Benzy, care încearcă să mobilizeze alte croitorese din comună. „Pentru a evita orice risc, curăţăm maşinile în mod constant, măştile sunt spălate cu apă oxigenată şi apoi plasate într-o cutie etanşă.” La 2 euro pentru profesionişti şi 6 euro pentru persoane fizice, cererea este de aşa natură încât soţul ei, Willy Schumann, la rândul său, a trebuit să-l recruteze pe curelarul comunei. „Şi-a făcut deja mâna. Lucrăm tot timpul. Recent, IUMM (Uniunea Industriilor şi Meseriilor Metalurgice) ne-a cerut să livrăm 200 de măşti pe zi. În acest moment este imposibil”, a spus el. „Avem nevoie de ajutor să găsim elastice. Acesta este punctul slab. Avem nevoie de kilometri de elastic.”
Frédéric Vergne, angajat şi viitor manager al unui supermarket din Limoges, este unul dintre clienţi. El a primit deja aproximativ treizeci de măşti pentru angajaţi. „Dacă apără de virus 100%? Nu ştim încă. Dar ne protejăm cât de mult putem. Iniţiativa este bună, măştile sunt spălate şi fierte în fiecare noapte şi ajută la liniştirea personalului, precum şi a clienţilor.”