Diplomaţia egipteană a făcut apel către ţările arabe să pună în aplicare un tratat semnat în 1998 ce ar lipsi confreria din care provine Mohamed Morsi, preşedintele islamist destituit la începutul lui iulie de armată, de ajutor şi finanţare şi ar obliga părţile semnatare să extrădeze membri de-ai săi căutaţi de Cairo.
Mişcarea Fraţii Musulmani, creată în 1928 în Egipt, s-a extins şi este de-acum prezentă în majoritatea ţărilor arabe. Ea a câştigat toate alegerile care au avut loc în Egipt după revolta din 2011.
Însă noile autorităţi, instalate la putere de armată, i-au aplicat cea mai grea lovitură din istorie, declarând-o drept „organizaţie teroristă”, după un atentat împotriva unei secţii de poliţie soldat cu 15 morţi, condamnat de confrerie şi revendicat de către islamişti fără legături cunoscute cu Fraţii Musulmani.
Liga Arabă a anunţat luni că şi-a informat membrii în legătură cu desemnarea Fraţilor Musulmani din Egipt drept „organizaţie teroristă”. Potrivit unuia dintre oficialii săi, tratatul a fost ratificat de 18 dintre cei 22 de membri ai instituţiei.
„Semnatarii sunt responsabili de punerea în aplicare a tratatului”, a afirmat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, Badr Abdelatty.
Morsi şi mai mulţi lideri ai confreriei sale sunt în prezent judecaţi în Egipt.
Pentru a scăpa de represiunea lansată de noile autorităţi, care s-a soldat cu peste 1.000 de morţi şi mii de arestări în rândul islamiştilor, mai mulţi membri ai Fraţilor Musulmani egipteni au fugit din ţară, iar biroul de comunicare al confreriei se află de-acum în Marea Britanie.