- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"O epidemie de lovituri de stat". După ani de relativă linişte, loviturile de stat au revenit în atenţie în 2021. Lista celor mai instabile ţări
Înconjurat de soldaţi şi cu drapelul Guineei pe umeri, colonelul Mamady Doumbouya a apărut la televiziunea de stat la câteva ore după ce a condus o lovitură de stat în septembrie. Forţele speciale de elită ale lui Doumbouya luaseră cu asalt palatul prezidenţial şi îl reţinuseră pe Alpha Conde, primul preşedinte ales în mod democratic al ţării, a cărui victorie în alegerile din 2010 a fost văzută cândva ca un nou început după decenii de regim autoritar.
"O epidemie de lovituri de stat". După ani de relativă linişte, loviturile de stat au revenit în atenţie în 2021. Lista celor mai instabile ţări
Lovitura de stat din 5 septembrie din Guineea nu a fost nici prima, nici ultima lovitură de stat din acest an în Africa Subsahariană. Au avut loc patru astfel de evenimente pe continent, faţă de una anul trecut.
Cel mai recent, armata sudaneză i-a reţinut pe liderii civili ai ţării şi a preluat puterea în octombrie. În luna mai, soldaţii din Mali au dat a doua lovitură de stat în decurs de 10 luni. Aceasta a avut loc la câteva săptămâni după ce generalul Mahamat Idriss Deby a preluat puterea în Ciad, suspendând constituţia şi dizolvând parlamentul, în urma morţii tatălui, relatează Al Jazeera.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În a doua parte a secolului al XX-lea, loviturile de stat din Africa au fost folosite ca un mijloc obişnuit de schimbare a ordinii politice în urma decolonizării. Între 1960 şi 2000, numărul total al loviturilor de stat şi al tentativelor de lovitură de stat a fost, în medie, de patru pe an, potrivit unui studiu realizat de Jonathan Powell, profesor asociat la University of Central Florida, şi Clayton Thyne, profesor la University of Kentucky.
Cu toate acestea, pe măsură ce apelurile pentru reforme democratice şi constituţionalism au crescut odată cu noul secol, loviturile de stat au scăzut la două pe an până în 2019.
Acum, însă, acestea par să revină - determinându-l pe secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, la începutul acestui an, să denunţe ceea ce el a numit "o epidemie de lovituri de stat".
Recenta creştere a militarizării politicii, spun analiştii, este influenţată de o combinaţie de factori externi, inclusiv numărul tot mai mare şi mai divers de actori internaţionali care sunt activi pe continent, care îşi prioritizează interesele, şi de factori interni, cum ar fi frustrarea publică larg răspândită împotriva corupţiei, a insecurităţii şi a proastei guvernări.
În afara Africii cea mai semnificativă lovitură de stat a avut loc în februarie în Myanmar.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO