- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O evreică originară din România revine la Auschwitz, la 65 de ani de la eliberarea sa
Eva Mozes, una dintre gemenele originare din România supuse la Auschwitz la experimentele îngrozitoare ale doctorului Josef Mengele, s-a întors miercuri la fostul lagăr, pentru ceremoniile care marchează împlinirea a 65 de ani de la eliberarea deţinuţilor din tabăra nazistă.
O evreică originară din România revine la Auschwitz, la 65 de ani de la eliberarea sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Părinţii şi sora noastră mai mare au fost ucişi la 30 de minute după sosirea în lagăr. Nu i-am mai văzut niciodată. Au dispărut fără urmă", povesteşte această femeie în vârstă de 75 de ani, care trăieşte în prezent în Indiana, Statele Unite.
"Sora mea şi cu mine nu am fost ucise, pentru că eram gemene", explică ea.
Eva şi Miriam, evreice ungare dintr-un sat românesc, deportate în mai 1944 la Auschwitz-Birkenau şi tatuate cu numerele A7063 şi A7064, aveau zece ani în acea perioadă. Ele au supravieţuit, dar Miriam a decedat în 2003.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
MAE consideră că incidentul cu atlasul ungar are „o natură provocatoare”
-
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidenţială şi consideră că l-ar fi învins pe Trump
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
Eva Mozes îşi aminteşte că, după o injecţie, s-a îmbolnăvit foarte tare, suferind de o febră puternică.
"Mengele a venit într-o zi cu alţi patru doctori nazişti şi a spus: «păcat, ea va muri în două săptămâni». Dar am decis să rezist şi să lupt pentru a supravieţui", îşi aminteşte Eva Mozes.
Pe braţul său tatuat, ea poartă încă o brăţară cu inscripţia: "Never give up. Forgive" (Nu renunţa nicioadtă. Iartă).
"I-am iertat pe nazişti în 1995 şi a fost ca o a doua eliberare. Am fost eliberată de militari în 1945 şi am fost eliberată din nou când i-am iertat pe nazişti", afirmă ea.
Germanul Josef Mengele era unul dintre medicii care supravegheau selecţia celor care soseau în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, unde 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, au fost ucise.
Supranumit "îngerul morţii" de către deţinuţi, Mengele îi trimitea direct către camerele de gazare pe copii, persoanele în vârstă şi toţi cei pe care îi considera prea slabi pentru a munci. După căderea nazismului, a reuşit să fugă în America Latină, folosind o identitate falsă. A murit în Brazilia în 1979, înecându-se accidental.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:26
MAE consideră că incidentul cu atlasul ungar are „o natură provocatoare”
-
astăzi, 20:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. AP: Trupele ucrainene riscă să piardă controlul asupra teritoriilor cucerite în regiunea Kursk / Yermak avertizează asupra posibilităţii de escaladare a războiului hibrid lângă graniţele NATO / Ucraina se concentrează pe garanţiile de securitate înaintea aderării la NATO