Israelul a mai luat o măsură similară în februarie din cauza finanţării de către Autoritatea Palestiniană a militanţilor palestinieni. Ca răspuns, Ramallah a decis boicotarea tuturor transferurilor fiscale timp de peste jumătate de an.
Potrivit acordurilor interimare de pace din anii ’90, Israelul colectează taxe în numele palestinienilor. Ca urmare a conflictelor dintre cele două părţi, începând cu 2014 Israelul a decis de mai multe ori să nu mai transfere sumele colectate către Autoritatea Palestiniană, în semn de protest sau ca o încercare de a pune presiune pe autorităţile de la Ramallah.
Recent, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas a decis să aloce ajutoare financiare pentru familiile palestinienilor arestaţi sau ucişi de către forţele israeliene, cu toate că teritoriile palestiniene au fost puternic afectate de decizia Administraţiei Trump de a reduce ajutoarele internaţionale oferite Palestinei.
Deşi Abbas i-a catalogat pe palestinienii aflaţi în închisorile israeliene ca fiind „eroi”, Israelul şi Statele Unite susţin că decizia de a acorda compensaţii financiare familiilor acestora incită la şi mai multă violenţă.
„Asta (decizia Israelului, n. red.) ne va costa mult. Dar avem drepturi şi nu ne este frică”, a declarat Abbas la Ramallah în faţa membrilor partidului său, Fatah.
Guvernul israelian a anunţat că, în total, Autoritatea Palestiniană a plătit 43,37 milioane de dolari pentru familiile militanţilor în 2019, drept pentru care această sumă nu va mai fi alocată către palestinieni din taxele colectate de către Israel.
„Timp de prea multă vreme am permis Autorităţii Palestiniene să le plătească salarii teroriştilor. Petrecerea s-a terminat”, a scris Avi Dichter, adjunctul ministrului israelian al Apărării, pe Twitter.
Suma totală reţinută de către Israel a ajuns, astfel, la aproape 7% din taxele colectate anul acesta şi care ar trebui să revină Autorităţii Palestiniene. Sumele colectate din taxe reprezintă aproximativ jumătate din bugetul Autorităţii Palestiniene, informează Reuters.