- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O firmă israeliană, ce oferă servicii şi în România, anchetată în cazul atentatului eşuat de Crăciun
O societate israeliană de securitate, care furnizează servicii mai multor aeroporturi internaţionale, inclusiv în România, este în centrul anchetei privind lacunele care au permis urcarea unui nigerian dotat cu explozibili la bordul unui avion american, de Crăciun, relatează Haaretz.
O firmă israeliană, ce oferă servicii şi în România, anchetată în cazul atentatului eşuat de Crăciun (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)
Nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab intenţiona să comită un atentat la bordul avionului companiei americane Northwest Airlines, care efectua o cursă Amsterdam-Detroit.
"Societatea israeliană ICTS şi două dintre filialele sale sunt în centrul anchetei internaţionale în curs, efectuată de experţi pentru a elucida cum a putut urca Umar Farouk Abdulmutallab la bordul cursei 253 şi de unde a încercat să acţioneze explozibili ascunşi sub haine", scrie cotidianul israelian Haaretz în ediţia de duminică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
ICTS, al cărei sediu social se află în Olanda, furnizează, împreună cu cele două filiale ale sale I-SEC şi PI (Pro-check international), servicii de securitate aeroportului Schiphol din Amsterdam, precum şi altor aeroporturi internaţionale, în special din Franţa, Marea Britanie, Spania, Ungaria, România şi Rusia.
"În pofida eşecului serviciilor de informaţii americane şi a faptului să pasagerul nigerian nu fusese semnalat ca suspect companiei aeriene", responsabilii ICTS ar fi trebuit să-l interogheze pur şi simplu în baza profilului său personal, adaugă ziarul.
"Vârsta sa, numele său, traiectoria ilogică, costul ridicat al biletului său cumpărat în ultimul moment, faptul că avea doar un bagaj de mână şi numeroase alte indicii" ar fi trebuit în mod normal să alerteze interogatorii, precizează cotidianul citat.
ICTS, creată în 1982 de foşti membri ai Shin Beth (serviciul intern de securitate din Israel) şi de foşti responsabili cu securitatea de la compania aeriană israeliană El-Al, are circa 1.300 de angajaţi.
Această societate a pus la punct un sistem informatic ce permite stabilirea profilului pasagerilor cu risc, bazat în special pe naţionalitatea lor, origine, trecutul şi comportamentul acestora.
Acest sistem a fixat metode de control aplicate cu succes de mai mulţi ani pe aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel-Aviv, precum şi la frontierele terestre şi de către companiile israeliene din străinătate.
Umar Farouk Abdulmutallab, în vârstă de 23 de ani, a fost împiedicat să arunce în aer avionul Northwest Airlines de către pasageri. El sosise la Amsterdam de la Lagos (Nigeria), unde ajunsese de la Accra (Ghana).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO