- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O flotă misterioasă ajută Rusia să transporte petrol în întreaga lume - CNN
Petrolul rusesc continuă să ajungă la cumpărătorii din întreaga lume. Dar chiar şi cei care îşi petrec zilele urmărindu-i mişcările peste oceane se străduiesc să afle exact cine îl transportă.
O flotă misterioasă ajută Rusia să transporte petrol în întreaga lume - CNN
Pe măsură ce sancţiunile occidentale împotriva Rusiei s-au intensificat din cauza invaziei sale în Ucraina, mai multe nave s-au alăturat unei flote misterioase, gata să faciliteze exporturile de petrol rusesc, relatează CNN.
Persoanele din industrie estimează dimensiunea acestei flote "din umbră" la aproximativ 600 de nave, adică aproximativ 10% din numărul global de petroliere mari. Iar cifrele continuă să crească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cine deţine şi operează multe dintre aceste nave rămâne o enigmă. Pe măsură ce tranzacţionarea petrolului rusesc a devenit mai complexă în ultimul an, mulţi transportatori occidentali şi-au retras serviciile. Au intrat în joc jucători noi şi obscuri, în unele cazuri fiind implicate companii fantomă din Dubai sau Hong Kong. Unii au cumpărat nave de la europeni, în timp ce alţii au exploatat nave vechi, care altfel ar fi putut ajunge la fier vechi.
Flota ascunsă a crescut în importanţă pe măsură ce Moscova încearcă să evite să lucreze cu transportatorii occidentali şi pe măsură ce clienţii din China şi India îi suplinesc pe cei din Europa, cărora li s-a interzis acum să cumpere petrol rusesc pe mare şi produse rafinate precum motorina. Livrarea către cumpărători mai îndepărtaţi necesită ambarcaţiuni suplimentare - şi armatori dispuşi să facă faţă unei complexităţi şi unor riscuri juridice suplimentare, în special după ce ţările din Grupul celor Şapte au impus plafoane de preţ pentru petrolul rusesc.
Pentru a îndeplini aceste comenzi este nevoie de ambarcaţiuni care să poată face această călătorie. Flota naţională a Rusiei nu are suficiente nave. Aici intervine "flota din umbră".
Matthew Wright, analist senior de transport de marfă la Kpler, clasifică navele care transportă ţiţei rusesc în două categorii: "nave gri" şi "nave întunecate".
Navele gri au fost vândute de la invazie - în principal de către proprietari din Europa către firme din Orientul Mijlociu şi Asia care nu au fost active anterior pe piaţa petrolieră. Navele întunecate, pe de altă parte, sunt veterani ai campaniilor desfăşurate de Iran şi Venezuela pentru a evita sancţiunile occidentale care au trecut recent la transportul ţiţeiului rusesc.
"De multe ori există dovezi că acestea şi-au mascat activităţile prin dezactivarea transponderului AIS", a spus Wright despre navele "întunecate", referindu-se la tehnologia care ajută la identificarea şi localizarea navelor.
În timp ce ţările occidentale au interzis majoritatea importurilor de petrol rusesc, nu există nicio regulă care să împiedice navele occidentale să livreze către cumpărători precum China şi India sau să furnizeze servicii precum asigurarea - atât timp cât sunt respectate plafoanele de preţ ale G7. Navele cu proprietari europeni au reprezentat 36% din comerţul cu ţiţei rusesc în ianuarie, potrivit Kpler.
Dar riscurile juridice şi de reputaţie în cazul nerespectării plafoanelor de preţ sunt mari. În acelaşi timp, Rusia este nerăbdătoare să nu mai lucreze cu expeditorii occidentali. Acest lucru a dus la dezvoltarea unei noi cohorte, a cărei componenţă este mai neclară - iar istoria mai zbuciumată.
"Flota întunecată care a existat şi care a transportat petrol venezuelean şi iranian la nivel global este ceva la care ne aşteptam cu toţii să crească, şi aşa a fost", a declarat Janiv Shah, analist senior la compania de consultanţă Rystad Energy.
Unul dintre motive: trimiterea petrolului rusesc în călătorii mai lungi către China sau India este mai puţin eficientă decât expedierea acestuia către ţări apropiate, cum ar fi Finlanda. Rusia are acum nevoie de patru ori mai multă capacitate de transport maritim pentru ţiţeiul său decât avea înainte de invazie, potrivit EA Gibson.
Ca urmare, se estimează că între 25 şi 35 de nave sunt vândute pe lună în flota fantomă, potrivit unui alt cadru superior de la o firmă de comerţ cu petrol. Global Witness, o organizaţie non-profit, estimează că un sfert din vânzările de petroliere între sfârşitul lunii februarie 2022 şi ianuarie anul acesta au implicat cumpărători necunoscuţi, aproximativ dublu faţă de proporţia din anul precedent.
Cererea ar putea creşte în lunile următoare dacă China are nevoie de mai mult combustibil pentru a-şi alimenta redresarea economică.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO