- Home
- Externe
- (25.04.2023, 07:38)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O furtună solară severă a stârnit panică, dar şi un spectacol cu aurore
- Aurorele boreale au putut fi văzute şi din judeţul Harghita, dar şi din statul american Alabama.
- Furtuna geomagnetică a fost provocată de o ejecţie de masă coronală care a lovit câmpul magnetic al Pământului, care la rândul ei, fiind cauzate aurore boreale.
- Astronomii transmit că Soarele se îndreaptă spre Maximul Solar, preconizat pentru anul 2025
- Sunt aşteptate în perioada următoare mai multe erupţii solare şi furtuni geomagnetice severe şi extreme, ce ar putea provoca întreruperi ale semnalelor radio şi GPS, dar şi distrugeri la reţeaua electrică.
Urmărește
3684 afișări
O furtună geomagnetică severă de clasă G4 a provocat aurore peste Europa de nord-vest, China şi chiar în state americane sudiste ca Alabama, în perioada 23-24 aprilie.
Aurore boreale au putut fi văzute şi în România, în judeţul Harghita.
Furtuna geomagnetică a fost provocată de o ejecţie de masă coronală care a lovit câmpul magnetic al Pământului, transmite site-ul NOAA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Alte furtuni geomagnetice de G1 (minoră) şi G2 (moderată) urmează să se petreacă până azi, 25 aprilie, tot după ce alte ejecţii de masă coronală au lovit câmpul magnetic al Pământul, transmite SpaceWeather.
Astronomii transmit că Soarele se îndreaptă spre Maximul Solar, preconizat pentru anul 2025, în cadrul ciclului solar actual ce a debutat în 2019.
Astfel, sunt aşteptate şi mai multe erupţii solare şi furtuni geomagnetice severe şi chiar extreme, ce ar putea provoca întreruperi ale semnalelor radio şi GPS, dar ar putea genera întreruperi ale conexiunii la internet şi distrugeri la transformatoare şi reţeaua electrică la nivel regional sau chiar global.
Ultima furtună geomagnetică severă a fost în 1989, lăsând oraşul Quebec în pană de curent, dar în 1859, o furtună geomagnetică a produs defecţiuni reţelelor de telegraf la nivel planetar. Incidentul a rămas în istorie cunoscut ca Evenimentul Carrington, iar astronomii avertizează că o astfel de furtună poate duce la o catastrofă globală pentru civilizaţia modernă dependentă de electricitate.
Milioane de oameni bolnavi din spitale ar putea să moară de la întreruperea electricităţii şi există pericolul ca avioanele să se ciocnească.
De obicei, o astfel de furtună geomagnetică extremă se întâmplă de patru ori la fiecare ciclu, o furtună severă ca cea din ultimele zile de 100 ori la fiecare ciclu, cele puternice de 200 ori, cele moderate de 600 ori, iar cele minore de 1700 ori, transmite NOAA.
Furtunile cu radiaţii solare sunt la rândul lor clasificate de la S1 (minor) la S5 (sever), iar cele severe pot fi periculoase pentru astronauţii aflaţi în activităţile extra-vehiculare din spaţiu, pentru pasagerii şi echipajul din aeronavele care zboară la altitudini mari şi pot face sateliţii inutilizabili, fiind posibilă deteriorarea permanentă a panourilor solare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe