O furtună solară severă a stârnit panică, dar şi un spectacol cu aurore

  • Aurorele boreale au putut fi văzute şi din judeţul Harghita, dar şi din statul american Alabama.
  • Furtuna geomagnetică a fost provocată de o ejecţie de masă coronală care a lovit câmpul magnetic al Pământului, care la rândul ei, fiind cauzate aurore boreale.
  • Astronomii transmit că Soarele se îndreaptă spre Maximul Solar, preconizat pentru anul 2025
  • Sunt aşteptate în perioada următoare mai multe erupţii solare şi furtuni geomagnetice severe şi extreme, ce ar putea provoca întreruperi ale semnalelor radio şi GPS, dar şi distrugeri la reţeaua electrică.
Urmărește
3689 afișări
Imaginea articolului O furtună solară severă a stârnit panică, dar şi un spectacol cu aurore

O furtună geomagnetică severă de clasă G4 a provocat aurore peste Europa de nord-vest, China şi chiar în state americane sudiste ca Alabama, în perioada 23-24 aprilie.

Aurore boreale au putut fi văzute şi în România, în judeţul Harghita. 

Furtuna geomagnetică a fost provocată de o ejecţie de masă coronală care a lovit câmpul magnetic al Pământului, transmite site-ul NOAA

Alte furtuni geomagnetice de G1 (minoră) şi G2 (moderată) urmează să se petreacă până azi, 25 aprilie, tot după ce alte ejecţii de masă coronală au lovit câmpul magnetic al Pământul, transmite SpaceWeather.

Astronomii transmit că Soarele se îndreaptă spre Maximul Solar, preconizat pentru anul 2025,  în cadrul ciclului solar actual ce a debutat în 2019. 

Astfel, sunt aşteptate şi mai multe erupţii solare şi furtuni geomagnetice severe şi chiar extreme, ce ar putea provoca întreruperi ale semnalelor radio şi GPS, dar ar putea genera întreruperi ale conexiunii la internet şi distrugeri la transformatoare şi reţeaua electrică la nivel regional sau chiar global. 

Ultima furtună geomagnetică severă a fost în 1989, lăsând oraşul Quebec în pană de curent, dar în 1859, o furtună geomagnetică a produs defecţiuni reţelelor de telegraf la nivel planetar. Incidentul a rămas în istorie cunoscut ca Evenimentul Carrington, iar astronomii avertizează că o astfel de furtună poate duce la o catastrofă globală pentru civilizaţia modernă dependentă de electricitate. 

Milioane de oameni bolnavi din spitale ar putea să moară de la întreruperea electricităţii şi există pericolul ca avioanele să se ciocnească. 

De obicei, o astfel de furtună geomagnetică extremă se întâmplă de patru ori la fiecare ciclu, o furtună severă ca cea din ultimele zile de 100  ori la fiecare ciclu, cele puternice de 200 ori, cele moderate de 600 ori, iar cele minore de 1700 ori, transmite NOAA.

Furtunile cu radiaţii solare sunt la rândul lor clasificate de la S1 (minor) la S5 (sever), iar cele severe pot fi periculoase  pentru astronauţii aflaţi în activităţile extra-vehiculare din spaţiu, pentru pasagerii şi echipajul din aeronavele care zboară la altitudini mari şi pot face sateliţii  inutilizabili, fiind posibilă deteriorarea permanentă a panourilor solare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici