Guvernul olandez va continua să făcă presiuni la nivel european, pentru ameliorarea situaţiei în ambele ţări, cele mai noi membre ale Uniunii Europene. În cazul în care nu se vor înregistra ameliorări, acest lucru va avea consecinţe atât asupra transferului de fonduri europene către cele două ţări, cât şi asupra accesului lor în zona Schengen.
Guvernul a anunţat aceste concluzii marţi, în cadrul răspunsului său asupra raportului de la 22 iulie, întocmit de Comisia Europeană în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru cele două ţări.
În scrisoarea trimisă miercuri Camerei Reprezentanţilor de ministrul Afacerilor Europene, Frans Timmermans, ministrul Afacerilor Externe, Maxime Verhagen, şi ministrul Justiţiei, Ernst Hirsch Ballin, sunt identificate o serie de deficienţe, inclusiv "lipsa voinţei politice privind implementarea ireversibilă a reformelor".
Comisia Europeană va prezenta în septembrie, la solicitarea Parlamentului European, un nou raport ce se va concentra exclusiv asupra managementului fondurilor Uniunii Europene.
Anterior, mai multe plăţi către Bulgaria au fost suspendate, din cauza managementului neadecvat.
În cazul în care se va constata că situaţia a rămas în continuare neschimbată, Olanda va solicita luarea unor noi măsuri. Guvernul a solicitat deja, în mai, noi măsuri, printr-o scrisoare trimisă de Timmermans comisarului european pentru Justiţie, Jacques Barrot.