Turcia a declarat miercuri că a prelungit misiunea navei de inspecţie Oruc Reis şi a altor două nave într-o zonă disputată din estul Mediteranei până pe 27 octombrie, o decizie care ar putea intensifica şi mai mult tensiunile din regiune.
Alte două nave, Ataman şi Cengiz Han şi Oruc Reis, vor continua să lucreze într-o zonă la sud-est de insula grecească Rodos până pe 27 octombrie, a declarat Marina Turcească într-un aviz maritim. Iniţial, navele au fost programate să funcţioneze doar până pe 22 octombrie, relatează
Reuters.
Membrii NATO, Turcia şi Grecia, sunt în contradicţie cu privire la pretenţiile privind resursele de hidrocarburi din estul Mediteranei şi opiniile care se suprapun asupra extinderii platformelor lor continentale. Tensiunile au izbucnit în august, când Ankara a trimis nava Oruc Reis în apele revendicate şi de Grecia şi Cipru.
Ankara retrăsese nava Oruc Reis luna trecută pentru ”a lăsa loc diplomaţiei,” înaintea unui summit UE la care Ciprul a cerut sancţiuni împotriva Turciei. Însă nava a fost trimisă din nou în misiune luna aceasta, provocând o reacţie de iritare din partea Greciei, Franţei şi Germaniei.
După summit, UE a declarat că va sancţiona Turcia dacă îşi va continua operaţiunile în regiune, dar Ankara a reacţionat şi a spus că avertismentul va încorda şi mai mult relaţile bilaterale. Turcia spune că operaţiunile se desfăşoară pe platforma sa continentală.
Miercuri, Grecia a îndemnat UE să îşi reconsidere uniunea vamală cu Turcia ca răspuns la explorarea Ankarei în Mediterana, deplângând ceea ce a numit „fanteziile imperiale” ale acestei ţări.