- Home
- Externe
- (07.06.2017, 13:25)
- Ivona Stog
”O insulă, două insule, trei insule”. Motivul pentru care Indonezia a demarat cel mai AMPLU proiect de numărare a insulelor - VIDEO
Indonezia are atât de multe insule, încât nu a putut niciodată să le numească sau să le numere pe deplin, scrie BBC.
Urmărește
1057 afișări
O insulă, două insule, trei insule...Indonezia a început să-şi numere insulele, pentru a-şi proteja teritoriul şi resursele
O lege din 1996 a estimat numărul de insule din cel mai mare arhipelag din lume la 17.508.
Acum, Guvernul speră să obţină un număr exact la timp pentru o reuniune a Naţiunilor Unite care va avea loc în luna august. Acesta speră că un număr exact de insule, înregistrate la ONU, vor putea proteja teritoriul vast al Indoneziei şi sursele sale bogate de pescuit.
Potrivit Convenţiei ONU privind dreptul mării, o insulă este definită ca o zonă formată în mod natural de pământ, înconjurată de apă, care este expusă la maree. În plus, numele unei insule poate fi recunoscut oficial dacă este cunoscut de cel puţin doi localnici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Indonezia acoperă aproximativ 1.919.440 km², astfel încât numărarea tuturor insulelor care se încadrează în criteriile ONU nu reprezintă o sarcină uşoară. În largul coastei din Jakarta, de exemplu, există uimitoarele Insule Thousand - unde locuitorii capitalei merg în weekend. Dar nimeni nu ştie cu exactitate câte insule sunt în acea zonă.
Numărul insulelor totale din Indonezia enumerate în legea din 1996 a reprezentat doar o estimare şi nu a fost verificat cu ajutorul criteriilor ONU. Cu toate acestea, la ultima Conferinţă ONU privind standardizarea denumirilor geografice, care a avut loc în 2012, guvernul indonezian a înregistrat 13.466 de insule pe care le-a găsit şi le-a denumit la acea vreme.
Echipa însărcinată cu numărarea insulelor, din cadrul Ministerului Afacerilor Maritime şi Pescuitului a declarat pentru serviciul indonezian al BBC că şi-au propus să adauge cel puţin 1.700 de insule noi la întâlnirea din august.
"Aceasta este lista noastră în acest moment, dar numărul va creşte, probabil, pentru că suntem în curs de validare şi verificare a insulelor şi vom continua să facem acest lucru până la sfârşitul lunii iulie", a declarat Balok Budiyanto, un oficial al ministerului care conduce echipa .
"Trebuie să vizităm fiecare dintre aceste insule şi apoi să notăm coordonatele, numele, semnificaţia numelui, istoria terenului şi să descriem peisajul şi istoria sa geografică ", a explicat acesta.
Protejarea identităţii naţionale
Scopul numărării acestor insule şi înregistrarea acestora vizează protejarea teritoriului şi a resurselor din Indonezia.
Dacă insulele vor fi recunoscute de ONU, aceasta ar putea ajuta Indonezia să pretindă suveranitatea asupra apei înconjurătoare - care este contestată de ţările vecine.
Guvernul indonezian spune că pescuitul ilegal în ceea ce consideră apele sale costă ţara miliarde de dolari, în fiecare an.
Ca un avertisment, Guvernul indonezian a început să bombardeze bărci străine găsite în apele lor.
Susan Herawati, membru al Coaliţiei pentru Justiţie a Pescuitului a declarat pentru BBC că "60% din insulele Indoneziei nu au un nume sau un statut oficial, astfel că acestea pot fi luate sau revendicate cu uşurinţă de o altă ţară".
Cu toate acestea, nu toate disputele teritoriale au loc cu alte ţări. Recunoaşterea insulelor de către ONU va însemna şi că acestea nu vor fi "atât de vulnerabile pentru a fi preluate de o companie privată", spune ea.
De exemplu, o insulă din apropierea insulelor Gili de pe Lombok, un loc turistic popular, a fost preluată de o staţiune privată.
”109 familii au fost date afară din zonă deoarece aceasta a fost dezvoltată pentru turişti", explică ea, adăugând că familiile nu au primit nicio compensaţie.
"Este vorba de identitatea noastră ca naţiune. Prin recunoaşterea clară a insulelor noastre, pescarul indonezian are protecţie juridică şi drepturi asupra insulelor şi mărilor noastre", explică Herawati.
În 2002, Indonezia a pierdut două insule în faţa Malaeziei- după ce Curtea Internaţională de Justiţie a dat o decizie cu privire la un conflict teritorial - şi două în detrimentul Timorului de Est, atunci când acesta a devenit independent.
Ecologiştii au avertizat că Indonezia ar putea pierde mii de insule dacă nivelul mării va continua să crească din cauza schimbărilor climatice. Cu toate acestea, numărarea insulelor ar putea fi o sarcină fără sfârşit, pentru că acestea continuă să apară, din cauza cutremurelor şi a erupţiilor vulcanice din zonă.
Citeşte şi: ATACATORUL de la Notre Dame este un doctorand algerian, care "apăra mereu valorile democraţiei"
Citeşte şi: Theresa May vrea să modifice legislaţia privind drepturile omului, pentru a combate terorismul. Măsurile luate în calcul de premierul Marii Britanii
Citeşte şi: Trei atacuri teroriste în numai 73 de zile. Ce mai poate face Marea Britanie ca să îşi sporească securitatea
Citeşte şi: Poliţia britanică a reţinut un individ suspectat că ar avea legătură cu atentatele de la Londra
Citeşte şi: Un individ a fost reţinut la aeroportul Heathrow, în legătură cu atacul terorist de la Manchester
Citeşte şi: Formaţiunea fondată de Macron, pe primul loc în sondaje înainte de alegerile legislative din Franţa
Citeşte şi: CRIZA din Qatar: Donald Trump i-a cerut regelui Salman al Arabiei Saudite să îndemne la unitate arabă
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe