O judecătoare a dispus ca intrusul de la Casa Albă să fie supus unei expertize psihiatrice
Omar Gonzalez, plasat în detenţie imediat după ce a fost arestat în interiorul Casei Albe, a pledat nevinovat, pe 1 octombrie, de pătrundere ilegală într-un edificiu protejat, port de armă „periculoasă” şi deţinere ilegală de muniţie.
Un mare juriu american l-a inculpat pentru că a „atacat, a opus rezistenţă şi a obstrucţionat” exercitarea funcţiunii a doi agenţi din cadrul Secret Service, poliţia de elită însărcinată cu protecţia preşedintelui Statelor Unite.
Încarcerat într-o închisoare din Washington, fostul combatant mobilizat în Irak a fost supus pe 17 octombrie unei simple „evaluări” a stării mentale, care a conchis că „domnul Gonzales nu este responsabil penal”, a anunţat în cursul şedinţei judecătoarea Rosemary Collyer.
Însă „aceasta a fost doar o evaluare, nu o expertiză psihiatrică deplină”, a adăugat ea, precizând că procedura a avut loc în perioada în care avocaţii apărării încă mai puteau face apel.
Avocatul David Bos a reafirmat că nu are „nicio îndoială” asupra faptului că clientul său este apt din punct de vedere penal să fie judecat, dar nu s-a opus efectuării unei expertize, pentru ca „să nu existe nicio îndoială” la tribunal.
Judecătoarea federală a dispus, astfel, transferul deţinutului într-o „structură adaptată” şi efectuarea unei „expertize psihiatrice complete, în decurs de 30 de zile”.
Ea a stabilit următoarea audiere pe 3 decembrie.
În seara lui 19 septembrie, Gonzales, în vârstă de 42 de ani, a escaladat gardul de 2,30 metri din partea de nord a Casei Albe, a parcurs peste 60 de metri pe peluză, după care a fost urmărit şi somat să se oprească de către un agent din cadrul Secret Service.
El a reuşit să intre pe uşa principală de la parter şi să traverseze mai multe încăperi, fiind oprit abia în salonul „East Room”. Avea un briceag în buzunar, iar o cantitate de muniţie a fost găsită în maşina sa.
Barack Obama şi familia sa nu se aflau la Casa Albă, dar a izbucnit o polemică asupra breşelor în procedurile de protecţie a preşedintelui american, provocând deschiderea unei anchete şi demisia directoarei Secret Service.
După ce a fost arestat, Gonzales, care suferă de stres posttraumatic în urma mobilizării în Irak, a declarat că era îngrijorat „să vadă atmosfera prăbuşindu-se şi voia să transmită această informaţie preşedintelui Statelor Unite pentru ca acesta să le vorbească oamenilor despre acest lucru”.