O navă aparţinând Marinei egiptene, atacată în Marea Mediterană. Opt militari, daţi dispăruţi în urma atacului

Persoane aflate la bordul mai multor ambarcaţiuni au atacat miercuri, în Marea Mediterană, o navă aparţinând Marinei Egiptului, obligând armata egipteană să trimită întăriri aeriene. Armata egipteană a anunţat că nava a fost ţinta unui atac "terorist" şi că opt militari sunt daţi dispăruţi,

Urmărește
1432 afișări
Imaginea articolului O navă aparţinând Marinei egiptene, atacată în Marea Mediterană. Opt militari, daţi dispăruţi în urma atacului

O navă aparţinând Marinei egiptene, atacată în Marea Mediterană (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

De când armata l-a destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, în iulie 2013, atentatele împotriva forţelor de securitate s-au multiplicat, dar acest atac maritim este fără precedent.

Aceste atacuri sunt adesea revendicate de jihadişti care spun că acţionează în represalii la reprimarea sângeroasă care s-a abătut asupra susţinătorilor lui Morsi şi care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi.

Armata egipteană a anunţat într-un comunicat că cele patru ambarcaţiuni folosite în atacul de miercuri au fost distruse.

De asemenea, armata a anunţat că 32 de presupuşi activişti au fost arestaţi în legătură cu acest atac.

Agenţia oficială de presă Mena a anunţat anterior că nava Marinei a luat foc în cursul schimburilor de tiruri, la aproximativ 70 de kilometri de litoralul egiptean, precizând că aviaţia a trimis întăriri pentru a lupta împotriva atacatorilor.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei a anunţat că este vorba de un atac "terorist". Atacul a avut loc în largul guvernoratului Damietta, în nord-estul Egiptului.

"Cinci militari răniţi au fost transportaţi la un spital militar (...). Opt membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi. Căutările continuă", potrivit comunicatului.

Armata a precizat că atacatorii reţinuţi vor fi interogaţi.

Nu se ştie de ce nava se afla atât de departe de coastă şi nici dacă este vorba de o patrulă navală a cărei trecere a fost anticipată de atacatori.

Un oficial militar a anunţat pentru AFP că atacatorii au folosit "bărci de pescuit" şi nu au recurs, se pare, la artilerie grea.

Marea Mediterană este frecvent parcursă de traficanţi de droguri şi călăuze de imigranţi clandestini, care au fost incerceptaţi în repetate rânduri de armata egipteană.

Cu toate că militarii egipteni luptă de mai multe luni împotriva unei insurecţii jihadiste în nordul Peninsulei Sinai, nu s-a mai anunţat vreun alt asalt maritim până în prezent.

Atacul de miercuri intervine după ce cea mai importantă grupare jihadistă egipteană, Ansar Bait al-Maqdis, a jurat credinţă organizaţiei Stat Islamic (SI), care conduce operaţiuni în Irak şi în Siria.

Ansar Bait al-Maqdis şi-a concentrat atacurile împotriva poliţiei şi armatei în nordul Peninsulei Sinai, dar comite atentate răsunătoare cu maşină capcană şi în alte zone ale ţării.

Apărută în contextul vidului de securitate care a urmat înlăturării de la putere a lui Hosni Mubarak, în 2011, această grupare s-a arătat capabilă să realizeze atacuri tot mai sofisticate în pofida ofensivei armatei. Mai mulţi dintre membrii săi ar fi luptat în Siria pentru grupări islamiste rebele.

La sfârşitul lui octombrie, 30 de militari au fost ucişi într-un atentat sinucigaş comis în nordul Sinaiului. Acest atac, cel mai sângeros comis împotriva forţelor de ordine de la destituirea lui Morsi, nu a fost revendicat dar poartă amprenta grupării Ansar Bait al-Maqdis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici