O nouă criză politică în Italia. Premierul Giuseppe Conte a rămas fără majorittate parlamentară, iar trei miniştrii au demisionat
Miniştrii care au demisionat sunt Teresa Bellanova, ministrul agriculturii; Elena Bonetti, ministrul familiei; şi Ivan Scalfarotto, ministrul adjunct al afacerilor externe, relatează Financial Times.
„Va exista un motiv dacă Italia este ţara care are cel mai mare număr de decese şi o prăbuşire a PIB-ului”, a spus Renzi, acuzând guvernul de gestionarea pandemiei pentru demisii.
La începutul zilei, Conte s-a întâlnit cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi a spus că o criză guvernamentală va fi pedepsită de alegători.
Conte: „Cred că ţara nu va înţelege o criză într-un moment în care există atât de multe provocări”.
Viitorul politic din Italia
Este posibil ca Giuseppe Conte să fie nevoit acum să ceară permisiunea lui Sergio Mattarella pentru a încerca să formeze o nouă majoritate fără parlamentari din partidul lui Matteo Renzi. Pentru a face acest lucru, va trebui să câştige membrii altor mici partide sau, eventual, membrii din pratidul Forza Italia a-l fostului prim-ministru Silvio Berlusconi.
Dacă Conte nu este capabil să adune o nouă majoritate, este posibil ca Mattarella să deschidă calea pentru a se forma un nou guvern fără el. Alegerile anticipate, pe care doar preşedintele italian are puterea de a le convoca, sunt puţin probabile să aibă loc în timpul pandemiei sau înainte ca toate celelalte opţiuni din parlament să fie epuizate.
Renzi a fost parte integrantă în împingerea partidului democratic de centru-stânga (PD) în coaliţie cu Mişcarea Cinci Stele în 2019, permiţându-i lui Conte să continue ca prim-ministru după prăbuşirea coaliţiei anterioare.
Renzi a părăsit PD pentru a forma Italia Viva şi de atunci a devenit un critic acerb al primului ministru, susţinând că planurile sale de a cheltui aproximativ 180 de miliarde de euro din fondul de recuperare post-pandemică al UE sunt inadecvate.
Domnul Conte, care a fost un profesor obscur de drept înainte de a fi ales să conducă coaliţia de guvernare anterioară a Italiei între Five Star şi Liga lui Matteo Salvini în 2018, nu are un partid politic propriu. Drept urmare, ar putea
Unii parlamentari ai coaliţiei l-au criticat pe Renzi pentru că a orchestrat o criză guvernamentală în timpul unei pandemii. „O gravă eroare făcută de câţiva pe care o vom plăti toţi”, a declarat despre această mişcare Andrea Orlando, lider adjunct al partidului democratic.