O nouă pată pe reputaţia Bisericii Catolice: Papa Pius al XII-lea ştia că evreii erau masacraţi de nazişti, dar a ales „tăcerea”

  • Mult aşteptata desecretizare a documentelor din timpul războiului, ale Papei Pius al XII-lea, a durat doar o săptămână înainte ca pandemia să închidă arhivele Vaticanului
  • Totuşi, o săptămână a fost suficient timp pentru ca anumite informaţii să iasă la iveală şi să reflecte prost asupra pontifului
  • Papa Pius al XII-lea a fost acuzat de „tăcere” în timpul Holocaustului, potrivit Washington Post
Urmărește
1583 afișări
Imaginea articolului O nouă pată pe reputaţia Bisericii Catolice: Papa Pius al XII-lea ştia că evreii erau masacraţi de nazişti, dar a ales „tăcerea”

Sursa foto: Profimedia

În decurs de doar o săptămână, cercetătorii germani au descoperit că Papa Pius al XII-lea, care nu a criticat niciodată în mod direct masacrul evreilor de către nazişti, ştia din propriile surse despre „campania morţii” condusă de Berlin. Totuşi, Pius al XII-lea nu a informat Guvernul SUA după ce un asistent al său a argumentat că evreii şi ucrainenii - principalele sale surse - nu pot fi de încredere pentru că ar fi minţit şi exagerat, spun cercetătorii. 

Aceştia au mai descoperit şi că Vaticanul a ascuns aceste informaţii, precum şi alte documente, pentru a-i proteja imaginea lui Pius, fapt ce va umili cel mai probabil Biserica Catolică Romană, care se confruntă, de asemenea, cu muşamalizarea cazurilor de abuz sexual din partea clericilor.

Relatările acestea provin din Germania, din partea a şapte cercetători de la Universitatea din Münster care au călătorit la Roma în ciuda crizei provocate de noul coronavirus astfel încât sa participe la desecretizarea istorică a documentelor din timpul războiului, care a avut loc pe 2 martie. Alţi cercetători din SUA şi Israel erau aşteptaţi să participe, dar au rămas în ţările lor din cauza pandemiei. 

Coordonatorul principal al echipei germane a fost Hubert Wolf, în vârstă de 60 de ani, istoric al Bisericii Catolice care a cercetat în Arhivele Secrete ale Vaticanului - numite acum Arhivele Apostolice - încă din anii de studenţie. Preot catolic şi autor prolific, Hubert Wolf are o reputaţie de cercetător obiectiv şi analist vocal.

„Trebuie mai întâi să verificăm aceste surse devenite disponibile recent. Dacă Pius al XII-lea va ieşi din acest studiu cu o reputaţie mai bună, acest lucru e minunat. Dar dacă va ieşi cu o reputaţie mai proastă, trebuie să acceptăm şi asta”, a spus Wolf, potrivit Washington Post.

Mizele sunt mari.

Pius al XII-lea, care a condus Biserica Catolică din 1939 până în 1958 şi este acum candidat pentru canonizare, a fost unul dintre cei mai controversaţi pontifi ai secolului al XX-lea. Eşecul său de a denunţa în mod public Holocaustul i-a adus titlul de „Papa lui Hitler”, iar criticii au continuat de-a lungul deceniilor să ceară accesul la arhive pentru cercetare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici