La reuniunea de la Ierusalim au participat ministrul Justiţiei Tzipi Livni şi avocatul Yitzhak Molcho, de partea Israelului, şi negociatorul Saeb Erakat şi şeful serviciilor de informaţii, Majed Faraj, de partea palestiniană.
Reuniunea a avut loc la iniţiativa emisarului american Martin Indyk, concentrându-se pe eliberarea ultimei serii de prizonieri palestinieni. Postul de radio militar israelian a confirmat că o astfel de uniune a avut loc sub egida lui Indyk.
Departamentul de Stat american s-a declarat mulţumit de „negocierile intense” care au avut loc joi.
„Divergenţele se reduc, dar este prea devreme pentru a discuta despre un posibil acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Jennifer Psaki.
Ea a precizat că mediatorul Indyk se va deplasa la Washington în următoarele zile, pentru „consultări”, dar că el „va reveni în regiune săptămâna viitoare”.
Din partea israeliană, un oficial, sub protecţia anonimatului, a declarat că „Israelul vrea reluarea negocierilor şi depăşirea crizei actuale”.
„Considerăm că palestinienii ar trebui să-şi revizuiască acţiunile lor la ONU, deoarece ei încalcă angajamentul lor cel mai fundamental”, a adăugat această sursă, referindu-se la cererea palestinienilor de a adera la 15 convenţii şi tratate internaţionale.
Un post de televiziune israelian a anunţat, citând „surse de la Washington”, că în prezent se discută despre un acord pentru prelungirea negocierilor după termenul limită din 29 aprilie”.
„Potrivit acestor surse, una dintre prevederile acordului va fi eliberarea unui nou contingent de palestinieni în schimbul eliberării spionului evreu american Jonathan Pollard”, a precizat acest post de televiziune.
La Washington, un oficial american a declarat că aceste „informaţii sunt incorecte”, fără a oferi alte comentarii.
Negocierile de pace israelo-palestiniene, relansate pe 29 şi 30 iulie 2013, după o pauză de trei luni, par să stagneze din cauza problemelor legate de frontiere, colonii, securitate, statutul Ierusalimului şi refugiaţii palestinieni.