O nouă scurgere de apă radioactivă s-a produs la centrala nucleară de la Fukushima

Compania care gestionează centrala nucleară accidentată de la Fukushima a anunţat joi că a descoperit o nouă scurgere de apă radioactivă dintr-un rezervor şi nu exclude ca o parte a apei să fi ajuns în Oceanul Pacific.

Urmărește
395 afișări
Imaginea articolului O nouă scurgere de apă radioactivă s-a produs la centrala nucleară de la Fukushima

O nouă scurgere de apă radioactivă s-a produs la centrala nucleară de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Picături au fost descoperite miercuri seară pe partea superioară a unui rezervor de către un lucrător al Tokyo Electric Power (Tepco) în timp ce erau efectuate operaţiuni de îndepărtare a apei de ploaie.

Câteva ore mai târziu, după miezul nopţii (18:00, ora României), Tepco a confirmat în cadrul unei conferinţe de presă că este vorba de o scurgere, declarând că "nu se poate elimina ipoteza unei scurgeri dincolo de zona rezervorului (înconjurat de un zid) către mare".

O scurgere de 300 de metri cubi de apă foarte radioactivă s-a produs deja în august dintr-un rezervor de 1.000 de metri cubi, incident numit "grav" de către autorităţi. Acesta a degenerat în criză, obligând Tepco să implementeze mijloace suplimentare pentru a controla mai bine rezervoarele de stocare din cadrul complexului.

Un taifun s-a abăut asupra Japoniei şi a provocat ploi puternice în est miercuri, averse care au afectat şi complexul nuclear distrus de tsunami la 11 martie 2011.

Această apă de ploaie s-a acumulat în zonele unde sunt instalate rezervoare.

Cantitatea de apă a fost atât de mare încât a depăşit această mică barieră şi a pătruns în solul din jur, conform Tokyo Electric Power.

Centrala avariată Fukushima Daiichi este plină de apă radioactivă stocată parţial în cele o mie de rezervoare sau acumulată în subsolul complexului.

Tepco se luptă de mai bine de doi ani cu acest lichid a cărui cantitate creşte de la o zi la alta, o parte scurgându-se, de asemenea, în mod regulat în Oceanul Pacific.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici