O nouă sursă de informaţii în rândul serviciilor secrete americane

Ultimele dezvăluiri privind metodele de lucru ale agenţiilor de informaţii din Statele Unite au convins oficialii americani că jurnaliştii au găsit o nouă sursă de informaţii în rândurile lor, afirmă marţi presa americană.

Urmărește
413 afișări
Imaginea articolului O nouă sursă de informaţii în rândul serviciilor secrete americane

O nouă sursă de informaţii în rândul serviciilor secrete americane (Imagine: Shutterstock)

Publicarea de către The Intercept - un site de ştiri care a publicat documente provenind la fostul colaborator a serviciilor americane de informaţii Edward Snowden - a unor noi dezvăluiri privind amploarea listei de persoane aflate sub supravegherea serviciilor americane antiteroriste a generat suspiciuni.

Site-ul a precizat doar că a obţinut datele "de la o sursă care face parte din comunitatea serviciilor de informaţii". Acesta nu a ascuns însă niciodată până acum că Edward Snowden este sursa sa, ceea ce sugerează că ultima dezvăluire are altă origine.

Postul de televiziune CNN, care face referire la "oficiali americani", a anunţat că responsabilii de securitatea naţională se tem că o altă persoană din tabăra lor ar putea fi la originea unei scurgeri de informaţii secrete.

The Intercept, publicat de jurnalistul american Glenn Greenwald, primul care a dezvăluit documentele secrete ale lui Snowden, a publicat un text de 12 pagini ştampilat "secret/noforn", ceea ce înseamnă că nu trebuie transmis guvernelor aliate.

Acest text, intitulat "Realizările strategice 2013 despre identităţile teroriste", este datat august 2013, respectiv după plecarea lui Snowden din Hawaii - unde lucra ca subcontractant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) - către Hong Kong, apoi Rusia.

Elaborat de Centrul naţional de antiterorism, acest document dezvăluie că nu mai puţin de 680.000 de persoane din lumea întreagă sunt suspectate de oficialii americani că ar fi implicate în activităţi ce au legătură cu terorismul.

Dintre acestea, 280.000 de persoane "nu au o afiliere recunoscută la un grup terorist", în timp ce alte 400.000 sunt suspectate că ar fi membre sau ar susţine grupări considerate teroriste precum Al-Qaida sau Hamas.

O altă bază de date denumită TIDE - Terrorist Identities Datamart Environment - numără un milion de nume, au precizat oficialii pentru CNN.

The Intercept a dezvăluit, de asemenea, că de la preluarea funcţiei de către Barack Obama, persoanele înscrise pe lista "no-fly", care nu se pot îmbarca la bordul unor avioane care pleacă sau au ca destinaţie Statele Unite, a crescut de zece ori, ajungând la 47.000 de nume.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici